Vis & water

Wegvangen snoek met netten zwaar onder druk in Ierland (video)

4962
23 mrt 2016

Het met netten wegvangen van snoeken door Inland Fisheries Ireland op een aantal meren in Ierland begint steeds meer kritiek op te leveren. Er zijn petities gaande via Facebook en op 24 maart wordt er van 11.00 tot 14.00 uur voor het eerst in de geschiedenis van Ierland een demonstratie gehouden bij het hoofdkantoor van IFI in Dublin.

Ook binnen IFI staat het wegvangen van snoek ter discussie, de wetenschappers die werken voor IFI bijvoorbeeld, maar ook veel andere medewerkers van IFI zijn het er totaal niet mee eens. Er is nog steeds een kleine groep mensen, met name in het westen van Ierland en dan vooral lieden die hoofdzakelijk op forel vissen, die nog steeds de grote paairijpe snoek weg willen vangen met het argument dat ze de forelstand zouden bedreigen.

Bekijk twee video's over dit zogenaamde 'Pike culling':Dat de snoek van oorsprong voorkomt in Ierland, veel zieke vissen opruimt en zo van groot belang is voor een gezonde visstand, wordt voor het gemak maar even vergeten. Het is vrijwel zeker dat de vele forelwedstrijden die in het seizoen wekelijks in Ierland gehouden worden en waarbij de gevangen forel dood ter weging aangeboden dient te worden, eveneens een aanzienlijke impact op de forelstand hebben. Wedstrijden waarbij volgens het catch-and-release principe gevist wordt en waarbij de forel weer zo snel mogelijk levend teruggezet wordt, zijn nog een zeldzaamheid in Ierland.

Miljoenen


Sportvissers die voor het vissen op snoek naar Ierland reizen, besteden jaarlijks miljoenen euro's in allerlei kleine of grotere gemeenschappen door heel Ierland. Blijven die mensen weg dan betekent dat de doodsteek voor vele bedrijven die actief zijn in het toerisme. De IFI doodt hiermee de kip met de gouden eieren.In de UK en in Duitsland zijn al felle protesten te horen geweest tegen het wegvangen van snoek in de Ierse meren. Ook jij, als snoekvisser in de Benelux, kunt je stem laten horen tegen het wegvangen van de snoeken. Je kunt de petitie ondersteunen die ondertussen al door ruim 22.000 mensen ondertekend is.

Ga naar de website en vul het Online complaint Form in, als alternatief kun je ook een brief of email met je bezwaren tegen het netten van snoek sturen aan:

IFI Complaints Officer
Inland Fisheries Ireland
Citywest Business Campus
Dublin 24
Ierland
Email: customerfeedback@fisheriesireland.ie

Voor nadere informatie bekijk ook het artikel van Uwe Pinnau, de voorzitter van de Duitse Snoekstudiegroep.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.