Vis & water

21 mei: World Fish Migration Day

4306
29 apr 2016

Zaterdag 21 mei is het World Fish Migration Day. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor veilige trekroutes en open verbindingen tussen rivieren en zee, aangezien die noodzakelijk zijn voor gezonde visbestanden en rivieren. Sportvisserij Nederland is als partner betrokken bij activiteiten rondom vismigratie in Kornwerderzand en Hellevoetsluis.

World Fish Migration Day vraagt wereldwijd aandacht voor de problemen die vissen tegenkomen – in de vorm van barrières als stuwen, dammen en sluizen – als ze willen migreren tussen zoet en zout water. Door evenementen te organiseren die het belang van open riviersystemen voor trekvissen als zalm, zeeforel, paling en steur laten zien, staat deze problematiek op zaterdag 21 mei in de schijnwerpers.

Vismigratierivier

Het Nederlandse hoofdkwartier van World Fish Migration Day bevindt zich bij de sluizen van Kornwerderzand. Daar staat van 12.00 tot 16.00 uur de geplande Vismigratierivier in de Afsluitdijk centraal. Die moet gaan bijdragen aan een betere vistrek tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Sportvisserij Nederland is een van de partners in het project De Nieuwe Afsluitdijk.

Droomfonds Haringvliet

Sportvisserij Nederland is ook partner in het Droomfonds Natuurherstel Haringvliet. Dit project geeft ruim baan aan een natuurlijker Haringvliet met de bijbehorende dynamiek van deltanatuur, trekvissen en -vogels. Het is opgezet in aanloop naar het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen in 2018. Van 10.00 tot 17.00 uur vinden er in Hellevoetsluis activiteiten plaats rondom het Droomfondsproject. 

Op World Fish Migration Day staan veilige trekroutes en open verbindingen tussen rivieren en zee in de schijnwerpers. Kijk voor meer informatie op www.worldfishmigrationday.com.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.