Vis & water

Nieuwe exotische vis in Oosterschelde

8093
02 jun 2016

Op 18 mei deden duikers op duikstek de Bergse diepsluis in de Oosterschelde een opmerkelijke waarneming. Tussen de gebruikelijke zwarte grondeltjes en dikkopjes troffen ze een vreemd visje aan. Het viel direct op door de parmantige houding en door het feit dat het niet schuw was.

(Foto: Peter Boots)

Het bleek te gaan om een nieuwe vis, Tridentiger barbatus, een exoot uit het oostelijke deel van de Stille Oceaan.

Het dier had een dikke staart met donkere banden op een witte (lichte) ondergrond. Wat het beestje ”vreemd” maakte waren de vele korte baardharen rond de ronde kop. Een dergelijke soort werd nooit eerder in Nederlandse wateren aangetroffen. De duikers hebben slechts één foto kunnen maken, maar hierop is de kop met de karakteristieke baard goed te zien.

Leden van de biologische werkgroep konden de vis op basis van deze foto vrij eenvoudig op naam brengen. Het gaat hier hoogstwaarschijnlijk om Tridentiger barbatus, een soort grondel die nog geen Nederlandse naam heeft.


Foto: tansuigyo.net

Wat ons betreft wordt de Nederlandse naam iets met 'Baardgrondel'.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.