Vis & water

Wetenschappers ontdekken haai die 392 jaar oud is geworden

2651
12 aug 2016

Deense onderzoekers hebben vastgesteld dat een zeldzame Groenlandse haai waarschijnlijk de leeftijd van 392 jaar heeft bereikt. De haai is het oudste gewervelde dier dat ooit is gevonden. Tot nu werd aangenomen dat de oudste diersoort in deze categorie de Groenlandse walvis betrof. Die werd zo’n 200 jaar oud.

(afb: wikipedia)

Gemiddeld waren de 28 overleden Groenlandse haaien uit het onderzoek 163 jaar, schrijven biologen van de Universiteit van Kopenhagen in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Volgens een van de onderzoekers is de Groenlandse haai een soort die door veel wetenschappers over het hoofd is gezien. Slechts een paar onderzoekers in de wereld doen onderzoek naar de soort.

De haai wordt ongeveer 5,5 meter lang en is daarmee een van de grootste vleesetende haaien. Ze komen vooral voor in de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee.

De dieren danken hun hoge leeftijd waarschijnlijk mede aan hun voorkeur voor diepe wateren, waar het slechts een paar graden boven nul is. Dat zou resulteren in een tragere stofwisseling, waardoor dieren ouder worden.

Bron: nu.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide