Vis & water

Sportvissers opgelet: vogelgriep - dit moet je weten.

10118
16 nov 2016

Naast de ophokplicht gelden er sinds gisteren meer maatregelen om de verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. De maatregelen volgen op de vondst van dode, besmette vogels rond het IJsselmeer en in Rotterdam. Maar wat is vogelgriep en waar moet je rekening mee houden?

Nederland heeft een enorme pluimveepopulatie, vooral kippen. De beste manier om het griepvirus in te dammen is dus voorkomen dat de infectie van wilde vogels overslaat op pluimvee. "Als dat gebeurt, dan wordt het probleem nog veel groter", zegt Kuiken.

'Raak geen dode dieren aan, maar meld je bij de juiste instantie. Thijs Kuiken, viroloog Erasmus MC”

Daarom is het voor iedereen van belang, ook voor sportvissers,  om goede hygiënemaatregelen te treffen. "Als je dode vogels vindt in een vijver of langs een meer: raak de dieren niet aan, maar meld je bij de juiste instantie. Dat kan bijvoorbeeld bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) of Sovon, een instituut voor vogelonderzoek.

Als je een mogelijk besmet dier toch aanraakt, was dan je handen heel goed. Ondanks dat je er zelf niet zo snel ziek van zult worden, kan het zijn dat je het virus overbrengt naar bijvoorbeeld de achtertuin."

Over de vogelgriep

Griep bij vogels?


Vogelgriep is een virus dat kan worden overgedragen door pluimvee of door wilde vogels. Dit najaar is het virus tijdens de vogeltrek meegenomen naar andere delen van de wereld. Anders dan de naam doet vermoeden zijn veel vogelsoorten er niet gevoelig voor, ze dragen het alleen bij zich. Daarentegen is het virus voor pluimvee wel gevaarlijk, daarvoor kan het dodelijk zijn.

De vogelgriep kent veel verschillende varianten. Het virus dat nu in Nederland heerst, stamt af van het H5-virus dat al langer over de wereld circuleert.


Waar komt het griepvirus vandaan?


Dit H5-virus is hoogstwaarschijnlijk ontstaan in Azië, zegt viroloog Thijs Kuiken van het Erasmus MC. "Twee jaar geleden is er ook een uitbraak geweest van hetzelfde type. We hebben toen kunnen vaststellen dat het virus voorkwam in Korea en in landen in de regio", zegt Kuiken.

'Er zijn nog geen aanwijzingen dat mensen ziek kunnen worden van de vogelgriep. Thijs Kuiken, viroloog Erasmus MC”

Vanuit Azië werd het virus toen hoogstwaarschijnlijk met de voorjaarstrek naar de broedgebieden in Siberië gebracht. Vanuit die gebieden trokken de vogels in het najaar zowel naar Europa als naar Noord-Amerika. Het virus heeft zich zo over een enorm gebied verspreid."


Kan ik ziek worden van de vogelgriep?


Op dit moment zijn er volgens Kuiken geen aanwijzingen dat mensen ziek worden van de vogelgriep. Maar, zegt Kuiken, een virus kan muteren. "Dus je moet het altijd in je achterhoofd houden."

Maatregelen


Vorige week werd voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. Ook mogen buitenstaanders niet meer in de stallen komen van pluimveebedrijven, behalve bijvoorbeeld een dierenarts. En kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels moeten vermijden dat bezoekers in contact komen met de vogels.

Daarnaast heeft het ministerie van Economische Zaken een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Ook mag er niet meer gejaagd worden op watervogels en zijn jachtactiviteiten waardoor watervogels verstoord worden verboden.

Pas op het moment dat er geen virus meer wordt aangetroffen in wilde vogels in Nederland of omringende landen, worden de maatregelen teruggeschroefd.


Lees ook:


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.