Vis & water

Urker vissers krijgen geldboete voor knoeien met vangstadministratie

4660
17 nov 2016

(Bron: De Stentor) URK – De 51-jarige visser Jacob de B. uit Urk is maandag door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot een boete van 3.000 euro waarvan de helft voorwaardelijk. Zijn 46-jarige neef Jan de B. kreeg een boete van 2.500 euro, waarvan ook de helft voorwaardelijk. De twee vissers die actief zijn in een familiebedrijf hebben meer tong aan land gebracht dan ze opgaven.

Jacob de B. kreeg twee jaar geleden eerst een waarschuwing. Controleurs zagen dat deze visser vanaf zijn Urker kotter, nadat hij zijn vangst naar de veiling had gebracht en nadat hij de zogenaamde aangifte van aanlanding had bijgewerkt, een kist met 80 kilo tong afleverde bij een visrokerij. De inspecteurs vertelden hem dat dit niet mocht. Ze vertelden hem dat hij deze vis als nog moest aangeven. De B. deed dit niet. Zo bleek uit een eerste controle.

Toen werd alles gecontroleerd. Uit die controles bleek dat Jacob in een jaar tijd op veertien verschillende dagen meer vis had ingevoerd dan zijn administratie aangaf. Door die controles liep ook neef Jan de B. tegen de lamp. Hij had in die periode negen keer dezelfde truc uitgehaald. De officier noemde dat valsheid in geschrifte. Zij eiste tegen de twee vissers werkstraffen van 80 en 60 uur.

Gerelateerde berichten
08 sep 2016 Nieuw rapport brengt wereldwijde fraude met vis aan het licht 4289 Volgens een nieuw rapport van Oceana, de grootste internationale organisatie voor zeebescherming, zijn vissoorten overal ter wereld verkeerd gelabeld. Dat betekent dat je misschien een andere vissoort op je bord krijgt dan je hebt besteld. 24 jun 2016 Visser opnieuw betrapt op vissen in dioxinegebied: boot kwijt 15624 Een beroepsvisser is gisteren opnieuw aangehouden bij de Haringvlietsluizen voor het vissen in een dioxinegebied. De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben de man op heterdaad betrapt. Daarbij is ongeveer 65 kilo wolhandkrab en 120 kilo paling door de NVWA in beslag genomen. 19 mei 2016 Visstroperij Hollands Diep: paling en fuiken inbeslaggenomen 8896 Op 8 mei zijn twee stropers aan het Hollands Diep op heterdaad betrapt toen zij met paling uit de griend stapten. De mannen waren “oude bekenden” van de BOA’s van Sportvisserij Zuidwest Nederland die al een tijdje onderzoek deden naar de activiteiten van deze mannen. 10 mrt 2016 Beroepsvissers betrapt op illegale vangst, OM doet onderzoek 6227 Tolkamer - Bij een onderzoek naar de illegale vangst van aal en wolhandkrabben in de Boven Rijn en Bijlandsch Kanaal in de omgeving van Tolkamer heeft het Milieu Rechercheteam (MRT) Oost-Nederland twee beroepsvissers op heterdaad betrapt. Naar aanleiding daarvan is nader onderzoek gedaan op een aantal adressen in onder meer Deventer. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. 30 apr 2015 Stellendammer verdacht van vissen in met dioxine vervuild water 6948 De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben maandag 20 april zoekingen gedaan bij een visser uit Stellendam. Daarbij is 230 kilo wolhandkrab in beslag genomen en teruggezet nabij de Haringvlietsluizen. 11 nov 2013 Stropers gepakt: 1.100 kilo paling en ondermaatste vis 13063 Enkhuizen - Hoorn - De politie Noord-Holland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben in een gecombineerde actie op woensdag 7 november aanhoudingen verricht in verband met illegale vangst van paling op het IJsselmeer.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.