Vis & water

Karpervijvers in opkomst (video)

9987
21 dec 2016

Commerciële karpervisvijvers zijn hot. Ook hengelsportverenigingen kunnen een eigen vijver als karpervijver inrichten. Om hen daarbij te ondersteunen organiseert Sportvisserij Nederland deze winter door het hele land voorlichtingsavonden.

De karpervijver begon zijn opmars in Engeland. In deze visvijvers met veel kleine schub- en spiegelkarpers wordt vooral met de vaste stok, maar ook met de match- en feederhengel gevist. In Nederland heeft dit tot nu toe vooral navolging gekregen bij commerciële visvijvers, maar ook verenigingen met een eigen vijver kunnen deze als karpervisvijver inrichten.

Check de video 'Project witvissen op kleine karper' die Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft gemaakt:

Kweekvis

In de meeste Nederlandse visvijvers wordt vis uitgezet om het bestand op peil te houden. Deze pootvis is echter vaak afkomstig van ‘open’ water, wat nadelig is voor sportvissers die daar vissen. Bovendien is het rendement van deze uitzettingen twijfelachtig omdat vissen van groot, open water vaak verpieteren in vijvers. Daarom zet Sportvisserij Nederland in op het gebruik van gecertificeerde pootvis – voornamelijk karper – uit kwekerijen.

Stappenplan

Het inrichten en optimaal beheren van een karpervijver is wat anders dan het bestieren van een traditionele visvijver. Daarom heeft Sportvisserij Nederland een stappenplan opgesteld waarin dit tot in detail uit de doeken wordt gedaan. Ook is er subsidie en ondersteuning beschikbaar voor verenigingen die hiermee aan de slag willen gaan.  

Bron: Hét Visblad

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.