Succesvolle voorlichtingsavonden karpervijvers

4486
29 sep 2016

In de afgelopen weken zijn in het federatiegebied van Sportvisserij Zuidwest Nederland drie voorlichtingsavonden georganiseerd over het beheer van karpervijvers. En dan niet de vijvers waar je als karpervisser af en toe een hele grote karper vangt, maar ‘echte’ visvijvers waar het mogelijk is om binnen korte tijd meerdere kleinere karpers te vangen.

De avonden werden goed bezocht en na afloop was er veel interesse om samen met de federatie vervolgstappen te nemen. Naar verwachting worden in de komende winterperiode al de eerste karper uitgezet en zijn een aantal verenigingen in het komende jaar een leuk viswater rijker!

Mooie sport met licht materiaal

In de vijvers met veel kleine schub- en spiegelkarpers kan vooral met de vaste hengel - eventueel voorzien van topelastiek - en met de match- en feederhengel worden gevist. Witvissers die op deze vorm van vissen overstappen, zijn met enige oefening in staat om met licht materiaal in korte tijd meerdere karpers te vangen. De hengelsportverenigingen die in de afgelopen jaren op één of meerdere kleine viswateren een hogere bezetting met kleinere karpers hebben aangebracht, zijn zonder uitzondering enthousiast.

Ervaren vissers én jeugd

De karpervijvers zijn in trek bij ervaren (wedstrijd)vissers, die zich specialiseren in het gericht vissen op de karpers. Daarnaast is de jeugd ook erg enthousiast over deze wateren, wat tot een aanwas van jeugdleden en zelfs jeugdige wedstrijdvissers kan leiden.
Tijdens de voorlichtingsavonden is bekeken welke viswateren het meest geschikt zijn om als karpervijver te beheren en zijn verschillende beheersmaatregelen gepresenteerd. Ook is een praktijkvoorbeeld besproken, door de voorzitter van een hengelsportvereniging uit Arkel.

Vervolgavonden winter 2016/17

In het komende winterperiode zullen in het gebied van Zuidwest Nederland en in andere federatiegebieden nog meer informatieavonden over het beheer van karpervijvers worden gehouden. Nieuwe data en locaties volgen zodra deze bekend zijn op www.sportvisserijnederland.nl.

Het uitzetten van kleine karpertjes kan resulteren in een verrijking van de sportvisserijmogelijkheden.

Ard Verheijen van Sportvisserij Zuidwest Nederland spreekt de zaal toe tijdens de bijeenkomst in Eindhoven.

Arie de Koning vertelt in Halsteren over de succesvolle karpervijver van HSV ‘t Stekelbaarsje uit Arkel .

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.