Vis & water

Studio Vis TV Verkiezingsdebat in Den Haag

6288
17 feb 2017

Het RTL premiersdebat werd onlangs nog bijna geschrapt, maar het Studio Vis TV verkiezingsdebat ging gisteren gewoon door. In café-restaurant Luden in Den Haag debatteerden politici van D66, VVD, CDA, VNL en PvdA donderdag samen met de hengelsportsport- en watersportsector over belangrijke thema’s voor de sportvisserij.

Debatleider was Vis TV-presentator Marco Kraal. Hij voelde Fatma Koser Kaya (D66), Jaco Geurts (CDA), Rudmer Heerema (VVD), Jan Roos (VNL) en Lutz Jacobi (PvdA) aan de tand over drie belangrijke hengelsportthema’s. Verder waren Gerdina Krijger - Van Dijk (HISWA), Daan Verbruggen (professioneel visgids), Marcel Schouten (hengelsportondernemer) en Fred Bloot (adjunct-directeur van Sportvisserij Nederland) aanwezig.


Fred Bloot, Gerdina Krijger - Van Dijk en Marcel Schouten.

Visstand in Nederland


In het eerste deel van het debat kwam het thema visstand aan bod. Met actuele dossiers als de erbarmelijke visstand in het IJsselmeer en de problemen rond overbevissing in het Benedenrivierengebied, viel er genoeg te bespreken met de politici. Belanghebbenden als visgids Daan Verbruggen en hengelsportwinkelier Marcel Schouten ondervinden in de dagelijkse praktijk wat een verslechterde visstand voor gevolgen heeft voor de hengelsportsector. Zij legden de politici het vuur aan de schenen over dit onderwerp.


Jaco Geurts (CDA), Lutz Jacobi (PvdA) en Jan Roos (VNL).

Toerisme en economie


In het volgende blok stond de toeristische en economische betekenis van de hengelsport centraal. Ook onderwerpen als de waterpantenoverlast op de Randmeren en het economische belang van de zeebaars en zeeforel voor de sportvisserij kwamen aan bod. Tot slot mochten de politici in het laatste blok zeggen hoe hun partij zich gaat inzetten voor Nederland als sportvisland. Wat verwachten ze daarvoor nodig te hebben en wat kunnen sportvissers van hen verwachten?

Rudmer Heerema (VVD) en Fatma Koser Kaya (D66).

Het debat wordt op 26 februari uitgezonden in aflevering 8 van Studio Vis TV – vanaf 9.00 uur op RTL 7 te zien. Het NOS-Radio 1-Journaal was ook aanwezig en maakte opnamen voor de uitzending van vanochtend. Die kun je hier terugluisteren. Het fragment van het debat in Luden begint om 1:02:45 (scrollen in de blauwe tijdsbalk bovenaan de pagina).


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.