Vis & water

CIPS: De Wereldvisbond

3507
10 mrt 2017

Je komt de termen CIPS en FIPS overal tegen binnen de wedstrijdvisserij. Maar wat is dat nou eigenlijk precies? De CIPS (Confédération Internationale de Pêche Sportive) is de internationale overkoepelende sportbond voor wedstrijdvissers. Maar liefst 70 landen van over de hele wereld hebben zich verenigd binnen de CIPS.

Dat komt neer op zo'n 50.000.000 vissers. Ter vergelijking: wereldwijd hockeyen er ongeveer 5.000.000 mensen. Er zijn dus tien (!) keer meer vissers dan hockeyers! Voor al die vissers organiseert de CIPS wedstrijden zoals we die binnen andere sporten ook kennen. Je kunt de CIPS dus vergelijken met bijvoorbeeld de FIFA (voetbal).


Activiteiten

De CIPS heeft drie takken binnen de wedstrijdsport. De FIPS-ed (zoetwatervissen), de FIPS-mer (zoutwatervissen) en de FIPS-mouche (vliegvissen). Binnen deze takken worden Europese en Wereldkampioenschappen gehouden binnen allerlei disciplines. Zo heeft de FIPS-ed wereldkampioenschappen voor de vaste stok, maar ook met de feederhengel. En bij de FIPS-mer worden wedstrijden aan de kust gehouden, maar ook vanaf een boot. Zo is er voor iedere topsporter wat wils.

Informatie

De CIPS houdt van iedere discipline de ranking bij. Dit betekent dat je van ieder land kunt zien hoe zij de afgelopen jaren heeft gepresteerd. Zo staat Nederland derde in de Feeder-ranking en vijfde in de ranking voor dames (vaste stok). Wil je nou meer weten over internationaal vissen? Kijk dan even over onze webpagina over de CIPS. (klik hier)


Claudio Matteoli (voorzitter van de FIPS-ed) tijdens de prijsuitreiking op het EK 2016 in Almere.

Zie ook:


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.