Vissen straks een Olympische sport? (video)

5417
17 okt 2016

Als het aan de internationale sportvisserijkoepel CIPS ligt, wordt sportvissen een olympische sport. De organisatie is daarover in gesprek met het Internationaal Olympisch Comité. Bij de CIPS zijn hengelsportbonden uit 70 verschillende landen – en daarmee een totaal van 50 miljoen sportvissers – aangesloten.

Foto: de Oranje herenploeg werd in 2014 wereldkampioen bij het WK Zoetwatervissen in Kroatië.
Daarmee is sportvissen wereldwijd een outdoor-sport van zeer grote omvang. Ook in ons eigen land is sportvissen ongekend populair. Sportvisserij Nederland – met circa 600.000 aangesloten sportvissers – is sinds 2013 bovendien volwaardig lid van het NOC*NSF. De landelijke hengelsportbond is daarmee qua ledenaantal – na de KNVB en KNLTB – de derde sportbond van Nederland.Wedstrijdvissen


Nederland telt naar schatting zo’n 1,5 miljoen sportvissers. Bij het wedstrijdvissen werd ‘Oranje’ de afgelopen vijf jaar tien keer wereldkampioen, in verschillende zoet- en zoutwater wedstrijddisciplines. Zo behaalde Anja Groot (vanavond vanaf 18:15 uur te zien in Editie NL, op RTL 4) in 2015 de wereldtitel Zoetwatervissen voor Dames.


Anja Groot

Joeri Minderhoud pakte vorig jaar goud op het WK Kustvissen Junioren, en in 2014 werd onze nationale ploeg nog wereldkampioen bij het WK Zoetwatervissen in Kroatië. Toch realiseren de CIPS en Sportvisserij Nederland zich, dat vissen als olympische sport op korte termijn nog niet haalbaar is. Er zijn talloze andere sporten die al jaren ijveren voor een olympische nominatie.

Demonstratiesport


Toch zou het mooi zijn als sportvissen bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokio al een demonstratiesport is. Japan telt ruim 7 miljoen sportvissers en het vissen is er dus bijzonder populair. Als de skateborders goede kans maken, waarom de hengelsport dan niet? Vissen is een vorm van topsport, waarbij concentratie, techniek, tactiek en actiesnelheid van groot belang zijn.

Dikwijls zijn het dezelfde top-wedstrijdvissers die er met het eremetaal vandoor gaan. Wat te denken van de jonge wedstrijdvisser Ramon Ansing, die dit jaar voor de derde keer op rij de prestigieuze Nationale Topcompetitie Feedervissen wist te winnen. En dan is er nog de Engelsman Alan Scotthorne, die maar liefst vijf keer de wereldtitel behaalde.

Kijksport


Als je bovendien weet hoe de spectaculaire, zes uur durende live-uitzendingen van Fish ‘O’ Mania op RTL 7 door zowel het vissende als niet-vissende kijkerspubliek werden ontvangen, dan kun je allerminst van saai spreken. Zeker met de moderne cameratechnieken (denk aan drones, of gopro-camera’s op het lichaam van de wedstrijdvissers) is vissen een spannende kijksport.

Tel daarbij op dat de vangst bij het wedstrijdvissen altijd weer levend en ongeschonden wordt teruggezet en je voldoet als hengelsport aan de Olympische gedachte, ook als het om dierenwelzijn gaat.

Lees ook:

Gerelateerde berichten
10 okt 2016 Ramon Ansing opnieuw winnaar Topcompetitie Feeder 4791 Ramon Ansing (24) uit Roden heeft maar liefst voor de derde keer op rij de prestigieuze Topcompetitie Feeder op zijn naam gezet. Na de titel in 2014 en 2015 behaald te hebben, hengelde hij ook dit jaar de overwinning binnen. Voorwaar een tot nu toe ongeëvenaarde prestatie. 14 aug 2016 Verslag Fish O Mania terugkijken? (video) 6231 Vanmorgen kon je op RTL7 een uitgebreid verslag van het jaarlijkse internationale sportvisevenement Fish O Mania International. Deze jaarlijkse internationale wedstrijd werd in juli gevist op het bekende parcours Cudmore Fisheries in Whitmore. 11 jul 2016 Jurgen Spierings wint Fish 'O' Mania! 8468 Jurgen Spierings heeft het prestigieuze Fish ‘O’ Mania 2016 gewonnen! Aan de Cudmore Fisheries in het Engelse Whitmore was de ervaren wedstrijdvisser afgelopen zaterdag de sterkste in een deelnemersveld van zes. 22 okt 2015 WK Kustvissen Junioren: Wereldkampioen (U21) en brons (U16)! (video) 14236 Oranje wint twee keer goud bij het WK Kustvissen voor Junioren! Zowel de juniorenploeg tot 21 jaar als Joeri Minderhoud kroonden zich op de Zeeuwse stranden tot wereldkampioen. Dat gebeurde op ongeëvenaarde wijze. 20 jul 2015 Friederichs en Spierings knap tweede bij Fish 'O' Mania International 4316 Nederland is bij het prestigieuze en sterk bezette Fish ‘O’ Mania International knap tweede geworden achter Engeland. Net als vorig jaar moesten Jurgen Spierings en Dieter Friederichs alleen hun meerdere erkennen in de vissers van het thuisland.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.