Vis & water

Zalmbroed voor Roer

5031
22 mrt 2017

In juni wordt er weer 3-4 cm groot zalmbroed uitgezet in de Roer. Dit betreft opgekweekt broed van zalmeitjes afkomstig uit Frankrijk en Nederland.

In februari arriveerden er bij het kweekstation van de Roer in het Duitse Obermaubach 100.000 zalmeitjes afkomstig van de Franse zalmkwekerij te Chanteuges. Deze eitjes zijn afgestreken van zalmen die na twee jaar op zee te zijn geweest terugkeerden naar de Franse Loire-Allier om te paaien. Nadat de zalmpjes in Obermaubach zijn opgekweekt tot broedjes van 3-4 cm, worden deze in juni uitgezet in de Roer en haar zijbeken.

Paairijpe zalm

In 2016 zijn bij de ECI waterkrachtcentrale in Roermond door Nederlandse en Duitse vrijwilligers van de VBC Roerdal ook negen paairijpe zalmen gevangen. Daarvan zijn er acht overgebracht naar de Belgische zalmkwekerij in Erezée om ze af te strijken. De helft van de hierbij gewonnen eitjes, in totaal 30.000 stuks, komt ter beschikking van het zalmproject van de Roer en worden eveneens opgekweekt in de kwekerij te Obermaubach.

Maas-Roer stam

De in 2012 gesloten overeenkomst met het Belgische project Saumon 2000 maakt het mogelijk om samen te werken bij de opkweek van eitjes van in de Nederlandse Roer gevangen zalmen. Zo wordt de basis gelegd voor de opbouw van een eigen zalmstam voor de Maas en Roer. De uitvoering van het Kierbesluit bij de Haringvlietdam zal daarbij het aantal in de Maas en Roer optrekkende zalmen naar verwachting doen toenemen. Hierdoor zal het project minder afhankelijk worden van eitjes uit Frankrijk en kan een eigen, nieuwe Maas-Roer stam ontstaan.

Herintroductieproject

De VBC Roerdal werkt al sinds 2000 samen met de Duitse Arbeitsgemeinschaft für Lachs und Meerforelle Nordrhein-Westfalen aan de herintroductie van de zalm in de Roer en de Duitse Eifelrur. Het project wordt volledig uitgevoerd door vrijwilligers vanuit de Nederlandse en Duitse sportvisserij en financieel ondersteund door de Duitse overheid.

Bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.