Vis & water

Nieuwe LIFE aanvraag herintroductie elft

4064
24 apr 2017

De projectpartners van het project “Alosa Alosa” (Herintroductie van de Elft) gaan in september 2017 een nieuwe LIFE aanvraag indienen. Dat hebben de partners, waaronder Sportvisserij Nederland, besloten tijdens de kick-off meeting op 13 april in Mainz.

In 2015 liep het tweede deel van het herintroductie project af en een nieuwe aanvraag bij de EU werd eind 2015 niet gehonoreerd. Hoewel ondertussen het project met behulp van de stichting HIT Milieu- en natuurbescherming in afgeslankte vorm is doorgegaan, willen de projectpartners in september 2017 een nieuwe LIFE aanvraag indienen.

Enkele kritiekpunten

De EU LIFE aanvraag werd namelijk op slechts vier van de honderd punten na niet gehonoreerd. De belangrijkste kritiekpunten waren dat er geen langjarige monitoring van de sociaal-economische en ecologische effecten van het project was omschreven. Verder vond de jury dat een stuurgroep ontbrak en dat er te weinig communicatie- en netwerkactiviteiten waren.

Tot 2021 wordt het project in ieder geval voortgezet door de projectpartners. Naast het belangrijkste deel van het project, het uitzetten van larven, wordt dit jaar gestart met het opsporen van paaiplaatsen door middel van opnameapparatuur. Dit onderzoek gaat plaatsvinden op twee eilanden in de buurt van Koblenz en wordt uitgevoerd door studenten van de Universiteit van Trier.

Succesvol project

Tot nu toe is het project succesvol gebleken. In 2014 en 2015 zijn enkele honderden volwassen elften in de Rijn en zijrivieren geregistreerd. De meeste elften worden waargenomen met behulp van videoregistraties in de vispassage van Iffezheim en Gambsheim. Ook worden regelmatig karkassen gevonden, want de elften sterven na de paai. Het volledige verslag van de tweede fase van het project is te lezen op in dit document. (PDF)
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.