Vis & water

Controleurs Sportvisserij ontvangen nieuwe controlepas

3317
16 mei 2017

Deze week ontvangen circa 1.400 Controleurs Sportvisserij hun nieuwe controlepas van de secretaris van hun hengelsportvereniging. Deze pas wordt samen met de controlekleding uitsluitend verstrekt aan gecertificeerde controleurs die namens de vereniging of federatie met succes de cursus Controle Sportvisserij hebben gevolgd.

Voor veel wateren geldt : Vissen? Altijd de VISpas mee! Met de bijbehorende Lijst van Viswateren is dit vaak de juiste toestemming om te mogen vissen in veel Nederlandse wateren. Ook de combinatie van VISpas en VISplanner app is tegenwoordig rechtsgeldig.

Bevoegdheden

Sportvissers zijn verplicht de VISpas met bijbehorende papieren lijsten van viswateren of de digitale versie direct ter inzage af te geven aan de controleurs en aanwijzingen van de controleur op te volgen. De Controleur Sportvisserij kan zich op zijn beurt met zijn controlepas legitimeren als gecertificeerde controleur van een hengelsportvereniging of hengelsportfederatie.

De controlepas heeft hetzelfde (creditcard)formaat als de VISpas. Op de voorzijde van de controlepas staat een pasfoto, geboortedatum en het registratienummer van de controleur sportvisserij. Ook staat de naam en het logo van de vereniging of federatie namens wie de controleur de visserijcontrole uitvoert erop.





Registratiesysteem

Controleurs Sportvisserij registreren de resultaten van hun controlerondes en bevindingen in het Registratiesysteem voor Controleurs Sportvisserij (RCS). De data uit RCS kunnen na analyse worden gebruikt voor onder andere het verbeteren van de eigen controle en handhaving, behoud van en verkrijgen van meer viswateren en het geven van gerichte voorlichting over en voorwaarden van het gebruik de VISpas.

Naast de controle op het bezit van de VISpas, staat vooral de rol van de controleur als ambassadeur/voorlichter van de georganiseerde hengelsport centraal. Het contactmoment bij de controle is de gelegenheid om voorlichting te geven over de vereniging en het stelsel van visdocumenten. Het biedt de sportvisser ook de kans om vragen te stellen over de sportvisserij en het stelsel van visdocumenten als bijvoorbeeld de VISpas, VISplanner en MeeVIStoestemming

Heel jaar controleacties

Door een grootschalig netwerk van vrijwillige Controleurs Sportvisserij en het samenwerken met en gericht inzetten van ruim 100 speciale visserij BOA’s is de georganiseerde hengelsport jaarrond actief met controle en handhaving aan de waterkant. Buiten de reguliere controle worden er jaarlijks meerdere regionale- en landelijke controledagen georganiseerd. 



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.