Vis & water

Wist je dat: haringscheet

6716
28 mei 2017

Haringen hebben een buitengewoon goed ontwikkeld gehoor. Dit gebruiken ze om de Fast Repetitive Tick (FRT) op te kunnen vangen. In goed Nederlands wordt FRT vertaald als snelle, repetitieve tik – oftewel: de scheten van soortgenoten.

Canadese onderzoekers vonden het opmerkelijk dat de haring een ongewoon goed ontwikkeld gehoor heeft ten opzichte van andere vissoorten. Dit was de aanleiding voor nader onderzoek. Zo kwamen ze tot de ontdekking dat haringen hoorbare scheten laten om met elkaar te communiceren.

Morsecode

De haring produceert een scheet door gas te laten ontsnappen uit zijn zwemblaas. De Fast Repetitive Tick ‘knettert’ – eigenlijk klinkt het meer als een sissend geluid, alsof je spek bakt – tussen de zeven en 65 keer per scheet. Het is eigenlijk net een soort morsecode. Sommige scheten duren iets meer dan een halve seconde, maar de onderzoekers hebben ook pulstonen gemeten die meer dan 7,5 seconden aanhielden. De gemiddelde haringruft duurt 2,5 seconden.

Groepsding

Uit testen van de onderzoekers bleek dat het zuurstofgehalte van het water of de voeding niets met de scheten te maken hebben. De aanname is daarom dat de scheet geen biologische functie heeft en puur bedoeld is als communicatiemiddel. Om dit na te gaan, werden haringen in een testopstelling aan verschillende situaties onderworpen. Een haring die alleen in een tank zit, laat geen scheten. Krijgt hij echter gezelschap van soortgenoten, dan gaat hij ruften. Hoe meer vissen, hoe meer scheten er worden gelaten.

Locatie update 

Waarover de haringen al scheten latend communiceren, was ook onderwerp van studie. De experimenten vonden niet plaats tijdens de paaitijd, dus die optie viel af. In de proefbassins dreigde ook geen enkel gevaar, dus dat kon evenmin de oorzaak zijn. Simpelweg op de hoogte blijven van elkaars locatie is dus het meest waarschijnlijke nut van de scheten. Best praktisch, als je bedenkt dat haring in enorme scholen leeft – de grootste school ooit gezien besloeg vier kubieke kilometer en telde naar schatting vier miljard haringen! Zo kunnen ze roofvissen en dolfijnen verwarren en afschrikken, zich beter oriënteren en effectiever voedsel zoeken.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide