Vis & water

200.000 elftenlarven uitgezet in Rijn

3770
14 jun 2017

In de Rijn bij het Duitse Kripp zijn op vrijdag 2 juni 200.000 elftenlarven uitgezet. De vissen waren afkomstig uit het kweekcentrum in Frankrijk. De larven zijn onder toeziend oog van de Duitse staatssecretaris van Milieu Dr. Griese uitgezet nabij de monding van de Ahr.

Voor de uitzetting hield de staatssecretaris een toespraak waarin hij de resultaten prees van de EU LIFE programma’s over de terugkeer van de elft. Ook was er goed nieuws van projectleider A. Scharbert. Hij vertelde dat er nabij Koblenz een paaiplaats van de elft is ontdekt door onderzoekers van de hogeschool in Trier. 

De paai van de elft vindt aan het wateroppervlak plaats, waarbij de dieren in rondjes zwemmen en daarbij luid op het water slaan met de staart. De ontdekking van deze paaiplaatsen is belangrijk voor het verder in kaart brengen van de leefomstandigheden van de jonge vissen. Daarover is namelijk nog weinig bekend.

Herstelprogramma

Andere hoogwaardigheidsbekleders namen ook het woord en prezen de aanpak van het Herstelprogramma van de elft en de successen van het project. De heer C. Heider van HIT Umweltstiftung gaf verder een vooruitblik naar de toekomst. Onlangs hebben projectpartners in Mainz besloten om het project zonder EU subsidies voor minimaal vier jaar voort te zetten. Het uitzetten van de elftenlarven blijft de komende jaren de belangrijkste activiteit. Daarmee wordt de terugkeer van voldoende ouderdieren gewaarborgd.


Er was rond de uitzetting van alles te zien en te beleven voor de jeugd.
   
Net als eerdere jaren was er rond de uitzetting op 2 juni een heus evenement georganiseerd. Er waren diverse schoolklassen en de mensen van de Stiftung Wasserlauf en het Rheinischen Fischereiverbands lieten de kinderen zien wat er zoal onder water leeft in de rivier.

Door de dorpsraad van Kripp (in de buurt van Remagen) werden enkele voordrachten gehouden en de Poller Maigeloog was er ook. De Poller Maigeloog is de voorzitter van een stichting die als doel heeft de terugkeer van de elft ieder jaar te vieren met festiviteiten in de deelgemeente Poll in Keulen. Sportvisserij Nederland neemt deel aan het project door een jaarlijkse financiële bijdrage en door deelname in de begeleidingsgroep.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.