Vis & water

Maaien waterplanten Randmeren van start

4327
27 jun 2017

Vanaf volgende week wordt er op de Randmeren gestart met het maaien van waterplanten. Hooggroeiende waterplanten als fonteinkruiden zorgen hier namelijk voor veel overlast bij waterrecreanten.

Een extra financiële bijdrage van de zestien gemeenten in de Coöperatie Gastvrije Randmeren maakt deze zomer voldoende maaien mogelijk. De waterrecreatiesector – HISWA Vereniging, Sportvisserij Nederland, Platform Waterrecreatie, Watersportverbond – is verheugd over deze stap.

Financiering

De waterplanten veroorzaken onveilige situaties doordat boten vastlopen en zwemmers verstrikt raken. Ook sportvissers ondervinden veel overlast door waterplanten. Tijdig maaien is de remedie. Grote zorg voor de waterrecreatiesector is echter de financiering van het maaien. De afgelopen drie jaren werd met hulp van een subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu het maaien goed georganiseerd. Deze subsidie kwam bovenop het geld dat de zestien gemeenten binnen de Coöperatie Gastvrije Randmeren bij elkaar brachten. In totaal kon hierdoor 450 hectare worden gemaaid, waardoor een acceptabel watersportgebied is ontstaan voor zeilwedstrijden, zeilen, sloepvaren, surfen en snelvaren.


Oplossingen

Voor 2017 verleende het ministerie geen financiële ondersteuning en zocht de waterrecreatiesector naar een alternatief. Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA Vereniging: “Grote dank aan de Coöperatie Gastvrije Randmeren en de bij haar aangesloten gemeenten voor de inzet en de extra bijdragen. Hoewel de waterplanten een grote zorg blijven, kunnen we deze zomer in ieder geval varen!” Sportvisserij Nederland gaat zich als medebestuurder binnen Waterrecreatie Nederland (de organisatie die de problematiek van woekerende waterplanten landelijk op de agenda gaat zetten) het komende jaar intensief inzetten om een structurele oplossing te vinden voor de toenemende waterplantenproblematiek.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.