Vis & water

Terugblik Sharkatag 2017

4747
17 jul 2017

Sharkatag 2017 was een ongekend succes. Hoewel er dit jaar door slechte weersomstandigheden slechts twee dagen is gevist, is er een recordaantal haaien aan boord gekomen. Er zijn maar liefst 183 haaien gevangen, gemerkt en weer teruggezet.

Door het grote aantal gevangen haaien, gaat editie 2017 de boeken in als één-na succesvolste Sharkatag ooit. Alleen in 2013 werden er meer haaien gevangen maar toen werd er drie dagen gevist. De donderdag begon meteen al goed met 73 haaien. Vrijdag werd in verband met de harde wind afgeblazen maar deze teleurstelling werd op zaterdag ruimschoots goedgemaakt toen er maar liefst 110 haaien aan boord kwamen.

Veel grote vis

Het grootste deel van de vangsten bestond uit de gevlekte gladde haai tot een lengte van 104 cm. Er werden dit jaar opvallend veel grote exemplaren gevangen van in de 80 cm tot ruim 90 cm. Er is één haai gevangen met een merkje van Skarkatag 2013. Deze vis is na maar liefst 1.400 dagen op vrijwel exact dezelfde locatie teruggevangen. Dit soort terugvangsten zijn erg belangrijk voor het onderzoek naar de haaien – daar draait het evenement immers om.

Ook zijn er net als voorgaande jaren enkele ruwe haaien gevangen. Verder zijn er nog drie pijlstaartroggen aan boord gekomen tijdens de twee dagen Sharkatag. Bijvangsten waren er dit jaar iets minder. Er zijn een aantal grote tongen, wat bot en schol, zeebaars en enkele steenbolken gevangen.Een van de vele grote gladden haaien die werd gevangen en gemerkt.Nieuw bootrecord

Voor schipper John Luchies werd de zaterdag helemaal een onvergetelijke dag. Op zijn boot de Zeearend kwamen 22 haaien aan boord. Daarmee heeft hij een nieuw bootrecord te pakken, dat op 20 stond. Ze vingen zaterdag onder andere een indrukwekkende ruwe haai van 60 cm.

Ook de charterboot de Waypoint van schipper Jacco Noordermeer had een primeur. Daar werd voor het eerst tijdens Sharkatag een haai op kunstaas gevangen. Deze vis ging voor een imitatie van een kleine krab. Verder was er ook nog een speciale jeugdboot met onder andere YouTube-ster Viskid Boaz van het programma Bart Leert Vissen. Hij ving zijn eerste Nederlandse haai en ook alle andere jeugdige vissers vingen een haai die dag.

Geslaagd evenement

Sportvisserij Nederland wil graag alle schippers en deelnemers bedanken voor hun inzet tijdens dit evenement. Helaas kon de vrijdag niet doorgaan maar desondanks kijken we terug op een geslaagd en succesvol evenement. Door het grote aantal gladde haaien dat er is gevangen, is er een waardevolle bijdrage geleverd aan het onderzoek naar deze bijzondere dieren.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.