Vis & water

Sportvisser vangt nieuwe vissoort in Nederland

6739
22 sep 2017

De eerste vangstmelding van de zogenaamde Baillons lipvis in Nederland is een feit. Deze vissoort was nog niet eerder met de hengel in Nederland gevangen. De Baillons lipvis komt slechts sporadisch als dwaalgast voor langs onze kust.

De vis werd gevangen bij het strand van Westkapelle door MijnVISmaat-lid Lesley Kentgens. Bij het bekijken van alle geregistreerde lipvissen op het vangstenplatform MijnVISMaat viel één lipvis op door een afwijkend uiterlijk.

Sportvisserij Nederland verdiepte zich in de kenmerken van de verschillende lipvissen en nam contact op met diverse visexperts in binnen- en buitenland. Het bleek daarbij om de Baillons lipvis (Symphodus bailloni) te gaan.Meldingen dankzij sportvissers

De laatste jaren worden er steeds meer lipvissen gevangen langs de Nederlandse kust. Het gaat daarbij meestal om de gevlekte lipvis, de zwartooglipvis en de kliplivis. Doordat sportvissers hun vangsten registreren via MijnVISmaat (een gratis vangstenplatform voor sportvissers) ontstaat er een beter beeld van de visstand in Nederland.

Sportvissers nemen vaak snel veranderingen in de visstand waar en ontdekken soms als eerste een nieuwe vissoort in Nederland – zo ook in het geval van de Baillons lipvis.

Heb jij ook een bijzondere vis gevangen of weet je niet wat je gevangen hebt? Meld hem dan op www.mijvismaat.nl of via de gratis MijnVISmaat App.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.