Vis & water

Visser beboet voor palingstroperij

7035
30 sep 2017

Voor het illegaal vissen op paling is een visserijbedrijf uit Groot-Ammers woensdag door de rechter in Rotterdam veroordeeld tot een boete van 3.500 euro waarvan 1.000 euro voorwaardelijk.

De met uitsterven bedreigde aal mag alleen nog onder speciale omstandigheden op vastgestelde plaatsen in Nederland worden gevangen. De politie trof in 2015 in de Peursumse Vliet in Giessenlanden twintig tussen het riet verstopte fuiken met daarin twintig dikke palingen en 25 zeelten, die zich hadden vast gezwommen.

De volgende dag maakte de politie melding van de stropersfuiken, die niet waren voorzien van 2 centimeter grote ringen om kleine jonge vissen te laten ontsnappen. Daarop meldde de vennoot van het nu veroordeelde bedrijf zich op hoge poten bij de politie. "Ik heb de visrechten van het water en de fuiken hadden niet mogen worden meegenomen zonder tussenkomst van de Nederlandse Voedings- en Warenautoriteit. Bovendien doe ik onderzoek en heb ik een vergunning om te vissen met netten zonder ontsnappingsringen", zo zei hij destijds.

In de rechtszaal zat het toch weer anders. Er is hem of zijn bedrijf nooit een ontheffing verleend voor het vissen zonder ontsnappingsringen. En vertelde hij de rechter: "Het waren helemaal mijn netten niet. Toen de politie kwam had ik net veel bier gedronken en maar wat gezegd. Mijn fuiken met ringen stonden een stuk verder en heb ik later weggehaald", voegde hij eraan toe.

De officier en de politierechter geloofden hem echter niet.

Bron: AD

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.