Vis & water

Code rood voor de natuur: teken de petitie! (video)

1986
26 okt 2017

Dat insecten belangrijk zijn voor vissen, is overduidelijk. Recent Duits onderzoek wijst echter uit dat er een afname is van de insectenpopulatie van 75%. Reden voor TV-tuinman Lodewijk Hoekstra om een petitie te starten, die inmiddels veel bijval krijgt van diverse grote organisaties. Ook Sportvisserij Nederland steunt dit initiatief en roept sportvissers op om de petitie te tekenen.

De oproep van TV-tuinman Lodewijk Hoekstra om het Binnenhof te vergroenen, krijgt landelijk veel bijval. Verschillende natuurorganisaties, waaronder De Vlinderstichting, LandschappenNL, het Wereld Natuur Fonds, en diverse andere partijen zoals Naturalis, onderschrijven de noodzaak de oorzaken van de achteruitgang van biodiversiteit aan te pakken.Direct aanleiding is het nieuws van het grote geconstateerde verlies aan biodiversiteit de laatste 27 jaar. Recent Duits onderzoek wijst uit dat er een afname is van de insectenpopulatie van 75%, nieuws dat ook in Nederland en in Groot-Brittannië voor veel onrust zorgt. De situatie in Duitsland is namelijk vergelijkbaar met de situatie in Nederland, in heel Noordwest-Europa.


Voedselbron


Lodewijk Hoekstra: "Ik ben erg blij met de bijval vanuit heel het land, want dit probleem gaat ons allemaal aan. Wat nodig is, is een collectief bewustzijn dat het roer echt om moet, op korte termijn. Het is mogelijk om anders om te gaan met landbouw, de inrichting van steden en de manier waarop we onze tuinen en parken beheren, maar dan moeten we dat wèl willen.”

Onder water gebeurt eveneens het nodige. "Een gezonde natuur is ook voro de sportvisserij van groot belang. Aandacht hiervoor in het nieuwe kabinet is belangrijk", aldus Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland.

De natuurorganisaties en diverse maatschappelijke instellingen hebben samen met Hoekstra een petitie opgesteld, die vanaf vandaag online te ondertekenen is. Die petitie, ‘Code rood voor natuur’, is te vinden op o.a. www.landschappen.nl Hank Bartelink, directeur LandschappenNL: “Dit zijn ontwikkelingen waar we niet onverschillig onder kunnen blijven. We moeten de handen ineen slaan om een einde te maken aan de dramatische daling van de biodiversiteit”. De petitie stelt dat iedereen recht heeft op een gezonde leefomgeving én een rijke natuur, en roept burgers van Nederland op daar massaal hun steun voor uit te spreken.


De samenwerkende natuurorganisaties en maatschappelijke instellingen zullen de petitie op dinsdag 31 oktober aanbieden aan leden van de Tweede Kamer, met de oproep aan Kabinet en Kamer hier serieus werk van te maken en er gezamenlijk de schouders onder te zetten.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide