Vis & water

Leer vissen op karper en snoek

6372
30 nov 2017

Veel verenigingen organiseren jeugdviscursussen voor de beginnende jeugdvissers, waarbij het vissen op witvis met de vaste hengel wordt geleerd. De iets oudere jeugd ontbreekt vaak tijdens deze activiteiten, omdat jongens en meiden vanaf een jaar of 12 vaak meer interesse hebben in het vissen op karper en snoek. Speciaal voor deze jongeren heeft Sportvisserij Nederland de cursussen ‘Karpervissen met zelfhaaksystemen’ en Snoekvissen met kunstaas’ ontwikkeld.

Bij beide cursussen is elk cursusdeel opgebouwd uit een theorie- en praktijkgedeelte. De nadruk ligt op actief leren, waarbij de deelnemers veel met hun handen en vismaterialen bezig zijn. Hierdoor is de cursus niet saai en onthouden de kinderen goed wat ze leren. Natuurlijk is er veel aandacht voor het verantwoord omgaan met vis. De cursus kan worden gegeven in vier ochtenden, middagen of avonden, maar het is ook mogelijk om er losse delen uit te lichten om te gebruiken bij een jeugdclinic of open dag.

Karpervissen met zelfhaaksystemen

Deze cursus is geschikt voor kinderen van ongeveer 10 tot 16 jaar, die via hun hengelsportvereniging de basis van het karpervissen willen leren. Er is gekozen voor het vissen met zelfhaaksystemen, omdat deze manier bij de jeugd het meest populair is. Vanuit deze basiscursus kan de vereniging zelf eventueel vervolgcursussen ontwikkelen, zoals karpervissen met de pen en karpervissen met oppervlakteaas. Als ondersteunend lesmateriaal zijn afbeeldingen en een PowerPointpresentatie beschikbaar.Snoekvissen met kunstaas

De cursus Snoekvissen met kunstaas is ontwikkeld voor kinderen van ongeveer 12 tot 16 jaar. Er is een ondersteunende PowerPointpresentatie ‘Snoekvissen met kunstaas’ beschikbaar, die samen met een handleiding te downloaden is op de website van Sportvisserij Nederland. Als er geen computer en beamer beschikbaar zijn, dan kunnen de afbeeldingen uit de bijlagen worden geprint om als ondersteunend lesmateriaal te dienen.Biologie van karper en snoek

Voor verenigingen die de karper- en snoekvissende jeugd nóg meer willen bieden, zijn speciale presentaties beschikbaar over de biologie van karper en snoek. Hierbij komen onderwerpen als herkenning, leefomgeving, voortplanting, voedsel en groei aan bod.
Bij alle presentaties is een tekstbestand beschikbaar, zodat geen enkele vrijwilliger met een mond vol tanden hoeft te staan. Uiteraard kan de tekst worden aangevuld met eigen ervaringen en spannende visverhalen, om het nog leerzamer en boeiender te maken.


Downloads

De cursusprogramma’s, PowerPointpresentaties en begeleidende tekstbestanden zijn op de website van Sportvisserij Nederland te bekijken en te downloaden via de pagina Jeugdviscursussen.


Brochures ‘Vissen doe je zo!’

Bij de cursussen kunnen de ‘Vissen doe je zo!’ brochures over karpervissen en kunstaasvissen als aanvullend materiaal aan de kinderen worden uitgedeeld. De brochure is voor verenigingen gratis te bestellen via de Bestellijst promotiemateriaal.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.