Vis & water

Afsluitdijk Wadden Center opent deuren voor publiek

4001
24 mrt 2018

Op zaterdag 24 en zondag 25 maart is het feest op de Afsluitdijk. Dan opent het Afsluitdijk Wadden Center haar deuren voor publiek. Het openingsweekend wordt aangeboden door de initiatiefnemers van de Vismigratierivier, programma De Nieuwe Afsluitdijk en het Afsluitdijk Wadden Center. Bezoekers kunnen van 11.00 tot 17.00 uur kennismaken met het centrum en genieten van een geweldig natuur-dagje-uit.

Wil jij als eerste een kijkje nemen in het Afsluitdijk Wadden Center? Meld je dan snel (gratis) aan voor één van de openingsdagen via deze site. Want: vol = vol!

Het Afsluitdijk Wadden Center is de plek waar toeristen en bezoekers een totaalbeleving krijgen van Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de voor de wereld unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en niet te vergeten de Afsluitdijk zelf. De bezoeker krijgt een levendig beeld van de omgeving en van de vele waterbouwkundige en andere vernieuwende projecten die hier de komende jaren worden gerealiseerd.

Boottochten

Tijdens het openingsweekend is er van alles te doen in en rond het Afsluitdijk Wadden Center. Zo worden er vanuit het beleefcentrum verschillende bootexcursies georganiseerd. Op de Waddenzee kun je meevaren met een vissersschip. Het net gaat uit, waarna gidsen van de Waddenvereniging laten zien wat zich allemaal schuilhoudt onder de waterspiegel. Ga met de Goede vissers mee plankton vissen. De piepkleine plantjes en diertjes kun je later onder de microscoop bekijken. Ken jij het IJsselmeer alleen als een grote bak met water? Nou, het is echt veel meer. Gidsen van It Fryske Gea nemen je op het schip de Regina Andrea mee naar dit bijzondere natuurgebied.

Vismigratierivier

Tijdens de boottochten en in verschillende speedcolleges wordt stilgestaan bij de Vismigratierivier. Sinds de aanleg van de Afsluitdijk kunnen trekvissen niet langer ongehinderd heen en weer reizen tussen Waddenzee, IJsselmeer en achterland. De Vismigratierivier biedt vanaf 2021 een permanente opening zonder dat er een druppel zout water in het zoete IJsselmeer belandt. Projectleider Erik Bruins Slot van de provincie Fryslân vertelt hoe wat begon als droom, werkelijkheid werd. Voor jeugdige bezoekers is er de speurtocht ‘Op zoek naar de Blije Vis’. Laat je ingevulde stempelkaart zien en ontvang een vissenmasker!


Zo komt de vismigratierivier eruit te zien.

Sportvisserij Nederland aanwezig

Sportvisserij Nederland behoort samen met de Waddenvereniging, It Fryske Gea, Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk, en netVISwerk tot de initiatiefnemers van de Vismigratierivier. Daarom zal Sportvisserij Nederland tijdens dit openingsweekend enkele lezingen verzorgen. Zo vertelt Jaap Quak alles over de vissen en visstand in het IJsselmeergebied. Met de aanleg van de Afsluitdijk is de visstand in het gebied immers sterk veranderd. Haring en ansjovis verdwenen, zoetwatervissen deden hun entree. En nog steeds vinden er veranderingen plaats. De huidige visstand weerspiegelt ‘armoede’. Jaap Quak gaat in op de oorzaken en gevolgen. Is het ‘tij’ nog te keren? Welke maatregelen bieden kansen? Deze lezing kun je bijwonen op zondag om 13 uur en om 15 uur.


Vogels spotten

Vogelliefhebbers komen dit weekend ook volop aan hun trekken. Op het dak van het centrum kun je leren vogels spotten door een professionele telescoop. Zaterdag geeft hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma een lezing over zijn ‘Zuiderzee blues’. Zondag kun je speeddaten met vogelaar Camilla Dreef.

De dag wordt muzikaal opgeluisterd met gezellige muziek van Swoolish, een dj-act die het beste van de muzikale goeie ouwe tijd brengt vanuit een uiterst sfeervol mobiel decor. Natuurlijk is het centrum en de prachtige horeca aan het IJsselmeer de gehele dag toegankelijk. Speciaal vanwege deze feestelijke gelegenheid doet ook het Kazemattenmuseum haar deuren open voor publiek. 

Benieuwd naar het hele programma? Klik dan hier. (PDF)
Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.