Vis & water

Aanpak visserij IJsselmeer

5738
06 apr 2018

De situatie van de visstand op het IJsselmeer is sinds 2012, ondanks alle inspanningen, niet verbeterd. Minister Carola Schouten van LNV moet daarom nu de regie nemen en op zeer korte termijn komen met een duurzame oplossing. Dat zeiden diverse Tweede Kamerleden tijdens het Algemeen Overleg visserij.

Alle mooie plannen ten spijt, toont het Rijk zich volgens visserijwoordvoerders van verschillende politieke partijen een slecht rentmeester voor wat betreft de visstand op het IJsselmeer. Deze vertoont al jaren geen teken van verbetering en bevindt zich op een dramatisch slecht niveau. Bovendien ontbreekt, volgens de Tweede Kamer, de regie vanuit de overheid, wat in de hand werkt dat gemaakte afspraken niet worden nagekomen. Om in dit zich stroperig voortslepende dossier een doorbraak te realiseren, zal minister Schouten volgens de Kamerleden nu snel leiderschap moeten tonen en doeltreffend actie moeten ondernemen. Sanering van de beroepsvisserij is daarbij de meest genoemde optie door de diverse politieke partijen.


Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (foto: Rijksoverheid)

Video

Bekijk hier de video (klik op 'downloaden' als de video niet automatisch afspeelt in je browser) voor de inbreng van de verschillende visserijwoordvoerders tijdens het Algemeen Overleg van woensdag 4 april.

Hieronder de momenten waarop de woordvoerders van de diverse partijen aan het woord komen.
D66 (minuut 6:30)
PvdA (minuut 18:53)
GroenLinks (minuut 31:36)
SP (minuut 41:05)
CDA (minuut 56:00)
Reactie minister Schouten (minuut 155:00)

Kantelpunt

Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland: “Wij hopen dat dit ondubbelzinnige signaal vanuit de Tweede Kamer aan de minister een kantelpunt gaat worden in het al jarenlang voortslepende proces en zal leiden tot een bevredigende oplossing op korte termijn. Sportvisserij Nederland en de grote natuurorganisaties stoppen hier al jaren veel energie in. We willen weer een goede en gezonde visstand in het IJsselmeer. Het verduurzamen van IJsselmeervisserij kan wat ons betreft worden gezien als de meesterproef voor minister Carola Schouten.”


Joop Bongers, directeur Sportvisserij Nederland

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.