Vis & water

Vrijwilligers gezocht voor het in kaart brengen van paaiende fint

2727
23 apr 2018

Sportvisserij Nederland en Stichting RAVON zijn op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het in kaart brengen van paaigebieden van de fint in Nederland. Hiervoor zal ’s avonds langs het water geobserveerd worden om in kaart te brengen waar de fint paait.

Het gaat de laatste jaren steeds beter met de fint in Nederland, langs de kust en in de Nieuwe Waterweg worden steeds meer finten aangetroffen. Of en waar de finten paaien is momenteel niet duidelijk. Enkele meldingen van paaigedrag vanuit de Biesbosch en de aanwezigheid van juveniele finten in het haringvliet in de afgelopen jaren lijken het bewijs dat er in Nederland gepaaid wordt.

Locaties en observaties

Sportvisserij Nederland en Stichting RAVON zijn erg benieuwd op welke locaties er gepaaid wordt en op welke schaal dit gebeurt.
Daarom zal er dit voorjaar/zomer geobserveerd worden langs de Lek, Biesbosch, Merwede, het Spui en de Oude Maas.
De paai van de fint vindt in de avondschemer en vroege nacht plaats. De vissen zwemmen in cirkels dicht bij het wateroppervlakte waarbij ze regelmatig door het wateroppervlakte breken en zogenaamde “paaikringen” produceren. Dit fenomeen valt goed te observeren bij rustig weer. Het observeren zal ’s avonds plaatsvinden vanaf een half uur voor zonsondergang totdat het te donker is om nog te observeren.

Start observaties

De start van de paaiperiode hangt af van de watertemperatuur in de zee en rivieren, en vindt normaal gesproken plaats tussen eind april en begin juni. Om zeker te weten wanneer de paaiperiode begint is er contact met Belgische onderzoekers die de fint in de Schelde observeren. Als de paai daar begint, zal er ook in Nederland paai kunnen plaatsvinden.

Meedoen?

Wil je meehelpen met observeren, of wil je meer informatie over het project, neem dan contact op met Juriaan Moonen via dit ermailadres.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.