Vis & water

Hulp voor karpervijvers: cijfers 2018

4894
18 feb 2019

Sportvisserij Nederland stimuleert hengelsportverenigingen om in plaats van brasem en blankvoorn gekweekte karper uit te zetten in hun visvijvers. Indien nodig krijgen verenigingen subsidie voor het bijvoeren van vis en de aankoop van karpertjes. Ook in 2018 kreeg een flink aantal verenigingen in Nederland hulp bij het beheer van hun karpervijver.

Maar liefst 28 verenigingen en een hengelsportfederatie maakten in 2018 gebruik van deze subsidieregeling voor de uitzet van kweekkarper. In totaal werd bijna 10.000 kilo jonge karper uitgezet. Eén federatie en 36 verenigingen kregen daarnaast subsidie voor de aanschaf van vijvervoer. Bij 28 verenigingen kwam een speciaal bedrijf langs om de gezondheid van eerder uitgezette karpers en de waterkwaliteit te controleren. Daaruit bleek dat bij een aantal verenigingen sprake was van bacteriële besmetting of karperluis. Met weerstandverhogend voer en soms een korte gesloten tijd voor bevissing werden deze problemen verholpen.

Plannen 2019

Om hengelsportverenigingen te blijven stimuleren om karpertjes uit te zetten wordt ook in 2019 subsidie beschikbaar gesteld voor het aankopen van kweekvis. Daarnaast is wederom een financiële bijdrage mogelijke voor de gezamenlijke aanschaf van vijvervoer. De regeling kent ook grenzen: verenigingen krijgen subsidie voor karperuitzet in maximaal één water en voor 1.000 kg vijvervoer.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.