Vis & water

Schriftelijke toestemming beroepsvisser ingetrokken na stroperij

18624
08 mrt 2019

Zojuist is bekend geworden dat Staatsbosbeheer de geldende schriftelijke toestemming van een beroepsvisser uit Hardinxveld-Giessendam met onmiddellijke ingang heeft ingetrokken.

Vorige week is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bericht dat de betreffende beroepsvisser op 21 februari door de NVWA - met behulp van Staatsbosbeheer - is geverbaliseerd vanwege een overtreding van de Visserijwet. Dit vond plaats in de Biesbosch.

Hierover hebben Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland eerder – bewust terughoudend - gecommuniceerd. Dit om de betreffende controle- en handhavingsinstanties goed hun werk te laten doen en zaken niet onnodig te compliceren.


Tweede heterdaad in korte tijd


Daarnaast hebben opsporingsautoriteiten deze week ook een andere beroepsvisser betrapt bij illegale visserij in de Biesbosch. In dit geval gaat het om een beroepsvisser uit Woudrichem.

Inspecteurs van de NVWA en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van Staatsbosbeheer hebben deze beroepsvisser op 5 maart 2019 betrapt. Hij had twee levende meervallen aan boord. Dit is verboden gezien de jaarronde terugzetverplichting voor deze vissoort.Daarnaast had hij tien levende snoeken en twee levende snoekbaarzen in een emmer. Al die vissen waren kleiner dan ze mogen zijn bij vangst – respectievelijk 45 en 42 centimeter. Onder die lengte moeten ze terug worden gegooid om de visstand te beschermen. Dit had de visser uit Woudrichem niet gedaan.

Verder had hij ook nog vissen aan boord die al verwerkt waren tot visfilet, iets dat eveneens verboden is omdat ze dan niet meer kunnen worden opgemeten. Het betrof vijf kilo snoekbaars filet.De filet is in beslag genomen en de nog levende vissen zijn door de inspecteurs direct vrijgelaten in de Biesbosch. Tegen de beroepsvisser is proces-verbaal opgemaakt. 

Sportvisserij Nederland is blij dat de opsporingsautoriteiten strikt toezien op de visserij in de Biesbosch. Samen met Sportvisserij Zuidwest Nederland volgen we de (juridische) afwikkeling van deze twee zaken nauwgezet en zijn we in afwachting van de verdere vervolgstappen die de betrokken instanties gaan nemen.


Zie ook:Gerelateerde berichten
31 jan 2019 Urker beroepsvisser opgepakt voor visstroperij 6785 In de haven van Urk is een illegale IJsselmeervisser opgepakt door de waterpolitie en de NVWA. Toen hij werd aangehouden, had hij vis bij zich die waarschijnlijk afkomstig was uit illegaal geplaatste netten, zonder merktekens. 11 jan 2019 Samen vissen, samen beheren 7525 Tussen sport- en beroepsvissers schuurt het nogal eens. Toch zijn er wateren waar sinds jaar en dag constructief wordt samengewerkt tussen ‘sport’ en ‘beroep’. Het Volkerak-Zoommeer is daar een goed voorbeeld van. 09 okt 2018 2 beroepsvissers Oosterschelde geverbaliseerd 4926 Recent hebben inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de Oosterschelde een zeer grote hoeveelheid van 87 stuks aalvistuigen aangetroffen waarmee in deze periode niet mag worden gevist. 20 jul 2018 NVWA en politie nemen schietfuiken in beslag op IJsselmeer 6983 Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben tijdens een gezamenlijke controle met de waterpolitie Lelystad 27 illegaal geplaatste schietfuiken aangetroffen. De fuiken stonden in een gebied waar het vissen met schietfuiken niet is toegestaan, dit om jonge vis te beschermen. 18 jul 2018 Nieuw: landelijk meldpunt visstroperij 7050 Ben je getuige van visstroperij? Geef dit dan direct door op www.meldvisstroperij.nl. Dit nieuwe, landelijke meldpunt is 24/7 bereikbaar en in het leven geroepen om visstroperij (zowel met de hengel als beroepsvistuigen) effectiever te kunnen bestrijden. Onder visstroperij wordt verstaan: illegale visserij met het meenemen van vis als doel. 05 apr 2018 Voorlopige voorziening afgewezen, beroepsvisser betrapt 10291 De rechtbank van Breda heeft de voorlopige voorziening die Sportvisserij Zuidwest Nederland had aangevraagd afgewezen. Dit betekent dat Visserijbedrijf Klop tot en met 7 april een ontheffing heeft om door te vissen met de zegen. Wat hij tijdens de rechtszaak deed in een gebied waar hij op dat moment niet mocht vissen. 06 dec 2017 NVWA en politie houden beroepsvissers aan na vondst illegale netten 3772 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben dinsdag 5 december 2 beroepsvissers uit Hoorn aangehouden. Zij worden ervan verdacht dat zij 2,5 kilometer illegale netten hebben uitgezet op het Markermeer. De illegale netten werden donderdag 30 november ontdekt door de NVWA en de politie. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide