Vis & water

Stageopdracht: historisch onderzoek naar de Europese steur

2596
13 mei 2019

Heb jij een passie voor natuurhistorie en lijkt het je interessant om de geschiedenis van een zeer zeldzame vis uit te pluizen? Bij Sportvisserij Nederland zoeken we iemand die historische bronnen over de Europese steur naloopt en alle relevante gegevens toegankelijk maakt voor verdere analyse.

Degene die deze bijzondere klus gaat doen, werkt zelfstandig maar krijgt ook de nodige hulp en een onkostenvergoeding. Medewerkers van Sportvisserij Nederland zetten je op het goede spoor; zij weten al ongeveer waar de gezochte informatie te vinden is. Ook mensen van de Radboud Universiteit en de bibliotheek Wageningen zijn beschikbaar om je op weg te helpen.

De bronnen:

•Historische visserij archieven in steden als Kampen, Nijmegen, IJmuiden en Emmerich
•Delpher.nl, digitale scans van historische publicaties in kranten en boeken (1700-1990)
•De bibliotheek van Sportvisserij Nederland en de Universiteit Wageningen
•Historische schilderijen in de diverse musea met afbeeldingen van de steur en andere vissen
•Musea zoals Naturalis met archeologische vondsten

Het beoogde resultaat:

•Een zo compleet mogelijk, digitaal overzicht van alle historische informatie (inclusief scans) over dit oerdier dat voorkwam in de Rijn en Noordzee. Mogelijk lukt dit ook met een Excel-bestand.
•Een eenvoudige database (bibliotheek) van de gevonden bronnen.

Contact

Denk jij dat deze opdracht echt iets voor jou is? Dan komen wij graag met je in contact. Stuur je motivatie naar Niels Brevé (breve@sportvisserijnederland.nl, 06-25591607).

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.