Vis & water

Vis moet zwemmen: heen en weer door het Lauwersmeer (verhalenavond)

3259
05 dec 2019

Vis zwemt, dat weet iedereen. Maar wist je ook dat trekvissen grote afstanden moeten zwemmen om zich voort te planten en de vispopulatie gezond te houden? De tocht van kleine beekjes, via het Lauwersmeer en vervolgens naar de Waddenzee, is voor veel vissoorten een belangrijke route.

Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren: dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. Een initiatief van een brede coalitie van beheerders, overheden en natuurbeschermingsorganisaties.

De terugkeer van de iconische trekvis de zeeforel staat centraal. Maar ook andere vissoorten profiteren, zoals de paling, winde en stekelbaars. Tegelijkertijd versterkt het project de aantrekkelijkheid van het Lauwersmeer voor sportvisserij en daarmee de regionale economie.

Verhalenavond 17 december

Kom op dinsdagavond 17 december naar de verhalenavond ‘Vis moet zwemmen’. We verwelkomen je graag in Activiteitencentrum Lauwersnest voor een bomvolle avond over vis, vismigratie en het Lauwersmeergebied.



Jaap Quak van Sportvisserij Nederland vertelt over de imposante trektocht van trekvissen. Ook wordt er verteld over het belang van gezonde vispopulaties in het Lauwersmeer en de Waddenzee.

Deze avond is is in het Lauwersmeergebied, dus is er extra aandacht voor de waterhuishoudkundige veranderingen van dit bijzondere gebied. Meindert Schroor vertelt over de landschapsveranderingen in het voormalige Lauwerszeegebied. Welke invloed hebben ontginningen en waterhuishoudkundige aanpassingen gehad?

Een beroepsvisser vertelt zijn verhaal: hoe zag de visserij er vroeger uit en wat is er veranderd na de afsluiting van de Lauwerszee?

Tijdens de avond kun je vragen stellen en kom je ook nog eens meer te weten over het project Vissen voor Verbinding.

  • Wanneer: dinsdag 17 december 2019 – van 19.30 – 21.30 uur
  • Waar: Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1, Lauwersoog
  • Voor wie: vanaf 12 jaar
  • Kosten: volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: €2,50
  • Aanmelden: via de website van Staatsbosbeheer

Tot dan!

Betrokken partijen


Bij project Vissen voor verbinding zijn betrokken:
  • Provincie Groningen
  • Sportvisserij Groningen Drenthe
  • Sportvisserij Nederland
  • Sportvisserij Fryslân
  • Hogeschool
  • Van Hall Larenstein
  • Staatsbosbeheer
  • Waddenvereniging
  • Waterschap Noorderzijlvest

Financiële ondersteuning:
  • Waddenfonds
  • Provincie Groningen

Gerelateerde berichten
10 nov 2019 Vissen voor Verbinding: boost voor sportvisserij in het Noorden 3147 Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. De terugkeer van de iconische trekvis de zeeforel staat centraal. Tegelijkertijd versterkt het de aantrekkelijkheid van het Lauwersmeer voor sportvisserij en daarmee de regionale economie. 15 apr 2019 Uitzet jonge zeeforellen Drentse beken 6980 Met de uitzet van 10.000 jonge zeeforellen is het project Vissen voor Verbinding op zondag 14 april officieel van start gegaan. Binnen het project wordt het versterken van de trekvispopulaties gecombineerd met de ontwikkeling van het Lauwersmeer als sportvisbestemming. Op het Deense eiland Funen heeft deze ongewone combinatie tot een groot succes geleid. 27 nov 2018 Vissen voor Verbinding: terugkeer van de zeeforel in Nederland 6467 Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. De terugkeer van de iconische trekvis, de zeeforel, staat centraal. Maar ook andere vissoorten profiteren zoals de paling, winde en stekelbaars. 04 apr 2017 Forel uitgezet in Lauwersmeer (video) 5580 Vorige week is 650 kg (zee)forel uitgezet op diverse plekken rond het Lauwersmeer. Dit vormt een onderdeel van het project ‘Vissen voor verbinding’: het oorspronkelijke beeksysteem vanaf de bovenlopen in Drenthe (Peizerdiep) tot en met het Lauwersmeer weer als één ecologisch geheel laten functioneren. 12 okt 2016 Zeeforel in het Lauwersmeer 7787 (Bron: Visionair 41) Door de aanleg van vele sluizen en gemalen en de afsluiting van de Lauwerszee in 1969, verdween de natuurlijke verbinding tussen de zee en het achterland. Dit was desastreus voor trekvissen. Sinds 2012 werken Hengelsportfederatie Groningen Drenthe en Waterschap Noorderzijlvest samen aan het herstel van dit unieke systeem. Dit biedt kansen voor riviertrekvissen, in het bijzonder voor de zeeforel. 11 mrt 2016 1.000 grote zeeforellen in het Lauwersmeer uitgezet (video) 5769 Afgelopen woensdag 8 maart zijn in het kader van het project Vissen voor Verbinding, in de Volksmond het Zeeforelproject genoemd, 1.000 grote zeeforellen in het Lauwersmeer uitgezet. Dit is de tweede keer dat de vissen hier werden uitgezet.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.