Vis & water

Winterverblijf tussen de takken

3268
09 dec 2019

In ijskoud winterwater worden vissen – koudbloedig als ze zijn – trager en gaan ze spaarzaam om met hun energie. Dat vraagt om een beschutte plek waar ze zich kunnen verschuilen tegen predatoren zoals snoek en visetende vogels. Boomwortels, -stronken en takken in het water vormen het ideale winterverblijf.

Hoezeer hout van nature in water thuishoort, blijkt onder meer uit onderzoek in Amerikaanse meren waar de mens geen invloed heeft. Daar werden tot wel 555 omgevallen bomen per kilometer oever geteld. Dat is meer dan één boom per twee meter! Als je dan ook nog bedenkt dat dood hout onder water meer dan honderd jaar meegaat, zie je het ‘oerwoud’ onder water voor je. Ook in de Nederlandse plassen en rivieren was dat ooit de natuurlijke situatie.

Gedekte tafel

Hout biedt vis niet alleen beschutting, maar zorgt ook voor een gedekte tafel. Op en tussen hout leven namelijk talloze kleine  waterdiertjes die de belangrijkste voedselbron zijn voor jonge vis. In het voorjaar zetten vissen hun eitjes ook af op hout en voor jonge vis vormt het een veilig opgroeigebied. Kortom: hoe meer hout in het water, hoe meer (jonge) vis er zit.

Doorstroming

Dat in ons land nog maar een fractie van de oorspronkelijke hoeveelheid hout in het water ligt, komt doordat de meeste waterbeheerders het water graag vrijhouden en obstakels verwijderen – ook bomen, takken en ander hout. Zo wordt de doorstroming verbeterd en kunnen boten ‘vrij’ varen over de volle breedte van het water. Gelukkig zien steeds meer beheerders nu ook het ecologische belang van (dood) hout in.

Vissenbossen

Om de vis te helpen, ontwikkelde Visserij Service Nederland het ‘vissenbos’: een constructie van houten palen en takken die in het water wordt geplaatst. Sportvisserij Nederland onderzocht een aantal vijvers waar vissenbossen zijn aangelegd. En wat bleek? Gemiddeld zit in een vissenbos vijf (!) keer zoveel vis als langs de oever. Steeds meer waterbeheerders en hengelsportverenigingen laten sindsdien vissenbossen plaatsen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide