Vis & water

VISpas Hotspots: Prinses Margrietkanaal (Friesland)

5738
14 mrt 2022

Het bijna 65 kilometer lange Prinses Margrietkanaal – dat vanuit het IJsselmeer bij Lemmer helemaal tot aan de provinciegrens met Groningen loopt – is om talrijke redenen een sportviswater bij uitstek. Het gehele water staat al sinds jaar en dag in de VISpas.

Sinds de aanleg in de jaren ’30 van de twintigste eeuw is het Prinses Margrietkanaal een belangrijke scheepvaartroute. De vaargeul is zo’n vijf meter diep, terwijl naast kades en beschoeiingen soms nog altijd drie meter staat. De oeverzones met riet en steenstort zijn daarentegen veel ondieper. De schone en harde bodem bestaat uit klei met ter hoogte van de taluds ook grind en keien. Stromen doet het alleen in natte periodes, wanneer via gemalen overtollig water uit de aangrenzende polders het kanaal in wordt gepompt. Op veel plekken is het kanaal een lust voor het oog: het water loopt dwars door de Friese meren met al zijn plassen, vaarten en sloten.

Witvis

Dat het Prinses Margrietkanaal een geliefd wedstrijdwater is, komt door het gezonde witvisbestand met onder meer volop blankvoorn en kolblei. De aanwezige brasem – waaronder echte ‘vloermatten’ – is het best vangbaar in het voorjaar, wanneer de vissen samenscholen richting de paai. Zowel met de feederhengel als de vaste stok zit je goed, waarbij die laatste vaak niet langer dan een meter of vijf hoeft te zijn. Kies wel altijd voor zwaarder voer in verband met de golfslag door scheepvaart en wind.

Karper

Voor de meeste karpervissers is het Prinses Margrietkanaal een uitdagend water. Zij die er regelmatig vissen, maken vaak sessies van meerdere dagen om hun kansen te vergroten. Dat het kanaal in open verbinding staat met vrijwel al het aangrenzende water, maakt het karperbestand gevarieerd en verrassend. Met enige regelmaat komen er zware vissen uit, dus wie investeert kan worden beloond met mooie vangsten. Gewoon gaan en zien wat je vangt is dus het credo.
 

Roofvis

Baars en snoekbaars zijn ruim aanwezig in het Prinses Margrietkanaal, waar vanaf de kant veelal met de dropshot en jiggend op roofvis wordt gevist. Verticalen en trollen zijn bewezen technieken vanuit de boot, die om de zoveel kilometer te water kan via goede en veelal gratis trailerhellingen. De snoekstand gaat de laatste jaren merkbaar vooruit door het steeds helder wordende water, waarbij vissen ruim over de meter bepaald geen uitzondering meer zijn. Het aangrenzende Burgemmermeer is een échte hotspot voor snoek. Bootvissers opgelet: vis in verband met de drukke scheepvaart niet onder bruggen en houd varend en vissend altijd stuurboord aan – zo zit je de beroepsvaart niet in de weg.


Snoekbaars en andere roofvis laat zich prima vangen aan het Prinses Margrietkanaal.

Steigers te over

Vis jij graag vanaf een comfortabele steiger? Ter hoogte van Koostertille liggen er ruim 150 dankzij Sportvisserij Fryslan, de visrechthebbende van het water. Bij Suawoude liet de federatie vijftien betonplaten plaatsen en bij Burgum is een mindervalide visplaats aangelegd. Dit alles is mede gesponsord door Sportvisserij Nederland.

Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.