VISpas Hotspots: Geestmerambacht

8502
19 jan 2022

Vlak boven Alkmaar – op zo’n tien kilometer van de Noord-Hollandse kust – ligt het Geestmerambacht, een populair recreatiegebied met weilanden, bosschages én een visrijke, voormalige zandwinplas. Sportvissers uit de regio komen er graag vanwege het fraaie roof- en witvisbestand – én omdat de plas in zijn geheel in de VISpas staat.

De aanleg van het Geestmerambacht in de jaren ’60 gebeurde in het kader van ruilverkaveling en zandwinning. Kenmerkend voor de plas – met een oppervlakte van 75 hectare – zijn het heldere water en de forse dieptes tot wel 25 meter. Op sommige plekken loopt het talud vlakbij de kant steil naar beneden, terwijl in de diverse baaien tot ver uit de oever slechts een paar meter water staat. Mede dankzij de ruime parkeerplaatsen en een wandelpad rondom de plas is het water vrijwel overal goed te bereiken. Het gebruik van de trailerhelling is gratis, maar als aandrijving zijn alleen elektromotoren toegestaan. Bellyboaten kan ook uitstekend op het Geestmerambacht.

Witvis

Maak jij als witvisser graag kans op bakken van blankvoorns en grote brasems? Dan ben je aan het Geestmerambacht op de juiste plek. Vissen gebeurt er soms met de vaste stok, maar met name met de feeder vanwege de flinke afstanden die je moet overbruggen. Dankzij de regelmatige foreluitzettingen door Sportvisserij Midwest Nederland herbergt de plas ook een mooi bestand aan bruine forellen en ‘regenbogen’. Met name die eerste – allemaal exemplaren van ruwweg een halve meter – bieden fantastische sport. Omdat deze vissen graag dichtbij de oever foerageren, kun je ze prima vanaf de kant vangen (ook met de vliegenhengel).Volop baars

Zowel vanaf de kant als vanuit een boot is in het Geestmerambacht volop baars – waaronder kapitale vissen – te vangen; bijvoorbeeld werpend met kleine shadjes en plugjes of aan een dropshotmontage. Onderdeel van het uitstekende snoekbestand zijn vissen tot ruim boven de meter, die zich ook regelmatig in de ondiepere baaien laten vangen. Hoewel de aantallen snoekbaars de laatste jaren zijn teruggelopen als gevolg van het steeds helder wordende water, zwemmen er nog steeds zeer fraaie exemplaren.

'Schubs' én spiegelkarpers 

Karpervissen gebeurt in het Geestmerambacht vrijwel uitsluitend statisch, omdat de vis meestal te ver uit de kant zwemt om ze met de pen te kunnen vangen. Dankzij een reeks uitzettingen in het verleden – onder meer tussen 2017 en 2021 – is het bestand inmiddels een bonte mix van spiegel- en schubkarpers. De laatste jaren zijn de karpervangsten uitstekend te noemen, waarbij het opvalt dat ook vissen van de oudere generaties (hoofdzakelijk schubkarpers) weer wat beter vangbaar lijken te zijn.
Met de Nachtvistoestemming kun je ook ’s nacht terecht aan het Geestmerambacht, voor het gebruik van een derde hengel is een Derde Hengeltoestemming verplicht. In de VISplanner vind je ook andere bepalingen, bijvoorbeeld omtrent het vissen vanaf de verschillende oevers en omliggende wateren.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.