Vis & water

MijnVISmaat foto van de maand: zeelt

1898
26 mei 2022

Damian Vissenberg struint normaal gesproken door de polder op zoek naar snoek. In de gesloten tijd voor kunstaas moet er ook worden gevist, dus dan ruilt hij zijn spinstok in voor de feederhengel. Met succes én net zoveel plezier.

Damian en zijn vismaat Joey zaten op een mooie voorjaarsdag al vroeg aan het water. “Een grote vijver met veel begroeiing langs het water. We visten richting de overkant zodat de vissen niet zouden schrikken van onze aanwezigheid. Bovendien staat daar een treurwilg op de oever
waarvan de takken in het water hangen. Daar vindt de vis beschutting en voedsel omdat er wel eens iets uit de boom valt.”

Chocolade

Mogelijk dat er behoorlijk wat eetbaar spul in het water was gevallen, want de gehele ochtend bleef het angstvallig stil. “Pas toen ik iets na het middaguur een ander voertje – lekker zoet, met chocolade smaak – in mijn korf deed kwam de vis los. Opeens begon het te lopen.” Ze kregen echt achter elkaar beet, dus het was gedaan met de rust. “Op het moment dat je een aanbeet krijgt en de top van je feederhengel tekeer ziet gaan, dan schiet je adrenalinepeil direct omhoog!”

Wild knokken 

De vangst bestond voornamelijk uit brasem, maar plotseling meldde zich ook zeelt. “Die krijgt op dit water meestal geen kans omdat de platten je voerplek al vakkundig leeg hebben gepeuzeld. Dat we die ook vingen was dus wel een verrassing.” Toch had Damian bij de eerste zeelt direct door dat hij met Tinca tinca van doen had. “Na het aanslaan voel je aan de manier van zwemmen dat het een zeelt is. Die is wild en blijft knokken, terwijl een brasem als een deurmat binnenkomt.”  

Prima visdag

Met in totaal tien ‘platten’ en drie zeelten voor Damian en Joey was het met recht een topdag. “Die zeelten had ik echt niet verwacht en waren de kers op de taart. Samen met het heerlijke, zonnige weer – ook iets dat de vangsten vermoedelijk goed deed –was het een prima visdag. Hoewel ik normaal gesproken van de roofvis ben, heb ik met deze visserij in de gesloten tijd zeker net zoveel plezier.”

Winactie

In mei en juni maak je kans op een van de drie witvissets van Ultimate (hengel, aas en voer en onderlijnen) die beschikbaar worden gesteld door Visdeal.nl. Je doet automatisch mee als je jouw zeeltvangst(en) registreert in de MijnVISmaat app of via mijnvismaat.nl plaatst en op ‘delen met iedereen’ zet.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.