Vis & water

Nederland wint Nationscup Bootvissen 2022

1711
30 mei 2022

De Nederlandse bootvissers hebben afgelopen weekend in het Franse Duinkerke het goud veroverd op de Nationscup Bootvissen 2022. Voor Henri Karremans – die maar liefst 22 jaar als bootcoach actief was – betekent het kampioenschap een ‘gouden’ besluit van zijn carrière.

Het Nederlandse team, afgevaardigd door Sportvisserij Nederland, bestond uit Erik van Schilt, Frank van Schilt, Pim Troost, Sjaak Verburg en Mark van Wanrooij. Onder aanvoering van coach Henri Karremans werkten de heren voorafgaand aan de wedstrijddagen een gedegen training af. Vanwege de voorspelde wind gingen de boten amper een mijl buiten de haven voor anker. In de ochtend was de wind nog matig en de golfhoogte nét te doen, maar naarmate de dag vorderde werd de zee ruwer. Bot, schar, wijting kwamen aan boord en Mark van Wanrooij ving een prachtige zeebaars van tweeënhalve kilo! Toch liepen de vangsten niet over.

Eerste wedstrijddag

Vol goede moed ging Team Holland van start op de eerste wedstrijddag. Ook voor deze dag was redelijk veel wind voorspeld, maar die viel uiteindelijk mee en zwakte zelfs wat af gedurende de ochtend. In de middag stond er nog nauwelijks golfslag. Door het gebrek aan getijdestroming aasde de vis niet en was het sprokkelen voor een visje. De vangst bestond uit schar, bot, wijting en enkele doggies en zeebaarzen. Voor de Nederlanders viel het resultaat nog mee; de drie bootwinnaars en een derde plaats bleken genoeg voor de dagoverwinning! Sjaak Verburg werd tweede algemeen, Erik van Schilt vierde, Mark van Wanrooij vijfde, Frank van Schilt elfde en met een zeventiende plaats was Pim Troost de afvaller. Duitsland eindigde als tweede met daarachter België, Luxemburg en Frankrijk.


Mark van Wanrooij met een knappe zeebaars, gevangen tijden het trainen.

Wind (bijna) spelbreker

Zaterdag leek de wind een spelbreker te worden: door de verhoogde golfslag wilden de Franse schippers niet uitvaren en na lange discussies viel het besluit om in een binnenhaven te gaan vissen. Een tegenvaller voor Nederland, omdat de factor geluk hier weleens een grote rol kon gaan spelen. Alle vis vanaf 10 centimeter werd geteld en zo kozen veel deelnemers voor kleinere haken, dunnere zijlijntjes en lichter werpgewicht. Pas om 11.00 uur startte de eerste periode.

Kampioen op aantallen

Helaas kwam er deze dag maar zeer weinig en vrijwel alleen ondermaatse vis in de boot. Erik van Schilt ving er bijvoorbeeld wel vijftig, maar slechts één langer dan 10 centimeter. Alleen Frank ving ook één tellend visje, de Belgen noteerden drie deelnemers met vis, de Luxemburgers twee, de Duitsers een en Frankrijk nul. Dat resulteerde in een hele rare uitslag; voor Nederland zelfs bijna een funeste. Na twee wedstrijddagen stond Team Holland in punten gelijk met België maar hadden ‘wij’ meer aantallen vis gevangen – en zo won Nederland de Nationscup. België werd tweede en Duitsland derde. Als bonus werd Erik van Schilt individueel kampioen. Een prachtige prestatie!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.