Vis & water

MijnVISmaat foto van de maand: schol

1683
23 jun 2022

Michel van Giezen is een verwoed zeevisser. Naast de reguliere sessies in eigen land trekt hij er ook graag met de boot op uit in Denemarken. Daar ving hij dit voorjaar een lap van een schol.

Hoewel Michel wekelijks in de IJmond vist, brengt hij zijn visvakanties al 25 jaar door in Denemarken. “Dan ga ik met mijn vismaten naar Funen of Langeland, huren we een boot en vissen we fanatiek op tal van verschillende soorten zeevis. Aangezien ik er al een poosje kom ken ik er aardig de weg en weet ik de goede stekken vaak wel te vinden.”
 

Schol als target

Op een mooie dag eind april met veel zon en weinig wind hadden ze ’s ochtends aardig wat gullen gevangen en was het ’s middags vooral platvis wat de klok sloeg. Schol was daarbij de targetvis. “We vissen dan met een schuivende botlepel van 80 gram, met daarboven een afhouder en eronder een wapperlijn die is versierd met witte parelmoer kralen. Als je voor anker ligt, werp je in met de stroming mee en vis je de boel daar vervolgens tegenin terug. Vis je driftend, dan is het een kwestie van de montage over de bodem
te laten gaan terwijl de boot door de stroming wordt voortbewogen.”

Zware weerstand

Aan het einde van de dag besloten ze nog een paar driftjes te maken op een plek waar het zo’n tien meter diep is. “Daar in de buurt had ik eerder mijn PR schol van 50 cm gevangen, dus we wisten dat we qua stekkeuze goed zaten.” Waarvan akte, want tijdens een drift werd de dikke zager op een Aberdeen haak maat 1 gepakt. “Ineens voelde ik zware weerstand op mijn spinhengel (werpgewicht: 35 tot 70 gram). Dan weet je dat er aan de andere kant van de lijn doorgaans iets indrukwekkends hangt.” Dus drilde Michel de vis met het nodige beleid omhoog.

Fantastisch gezicht

“Het was een fantastisch gezicht om zo’n grote vis in het heldere water naar boven te zien komen”, blikt Michel terug. Het werd nog mooier toen de platvis maar liefst 55 centimeter aantikte op het meetlint, waarna deze na een snelle foto weer mocht zwemmen. “Deze vis was niet alleen een verbetering van mijn PR, maar ook een formidabele afsluiter van een superweek.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.