Vis & water

VISpas Hotspots: De Dintel (Noord-Brabant)

6024
10 jun 2022

De Dintel was ooit een flinke zeearm waar het getij tot ver landinwaarts reikte, maar tegenwoordig is het een relatief smalle en kalme rivier. Omdat vrijwel het volledige water in de VISplanner donkerblauw is, kun je er bijna overal met je VISpas terecht.

Beeld: Wikimedia Commons/Michielverbeek

Technisch gezien is de Dintel dezelfde rivier als de Mark, die in de buurt van het Belgische Turnhout ontspringt en ter hoogte van Standdaarbuiten van naam verandert. De diepte van het water is 2,5 tot 3,5 meter en de breedte gemiddeld 45 meter.
 
De taluds lopen redelijk flauw af en de bodem is vrij hard. Kenmerkend is ook de steenstort en het vele riet langs grote delen van de oevers, waardoor je vaak even moet zoeken naar een geschikte visplek. Je kunt onder meer op de noordoever bij de A17 terecht, waar een serie visstoepen is aangelegd.
 
Bij (hevige) neerslag kan de Dintel behoorlijk stromen, maar verder staat er zelden meer dan een lichte trek. Maak je geen zorgen om waterplanten, maar wees wel bedacht op de flinke vrachtschepen doordeweeks en drukke pleziervaart in de zomer.

Witvis

Zeker voor witvissers is de Dintel een prachtig sportviswater. Maart tot en met mei vormt een topperiode voor bliek en brasem, waarna het water zich in augustus en september ontpopt tot een hotspot voor het vaste stokvissen op voorn.
 
Door de milde of zelfs afwezige stroming heeft licht materiaal de voorkeur – denk aan feederkorfjes van 20 tot 40 gram en dobbers met een drijfgewicht van maximaal 3 gram. Bijvangsten betreffen voornamelijk winde, een vissoort die zich in de maanden september en oktober opvallend goed laat vangen richting de monding van de Dintel bij het Hollands Diep.

Roofvis

Zowel snoek, snoekbaars als baars zijn ruim vertegenwoordigd in de Dintel. Vooral die laatste soort is de laatste pakweg twee jaar aan een ongekende opmars bezig. Snoek zwemt er vooral in kleine formaten, terwijl in de winterperiode ook grote vissen zich laten vangen.

Snoekbaars vang je het best werpend met shads richting de oevertaluds, waarbij lichte jigkoppen van 3 tot 7 gram vaak volstaan. Omdat je vissend vanaf de kant bent aangewezen op wat ‘losse’ plekken, heeft een boot, bellyboat of kajak voor roofvis de voorkeur. Tip: laat je dieptemeter thuis vanwege de verstorende werking van de sonar.


Karper

Op karper wordt vooral statisch gevist aan de Dintel. Penvissen kan ook, maar struinen is lastig langs deze rivier: daarvoor is het aantal visplekken simpelweg te beperkt. Zoek voor het penvissen liever een plekje ergens verscholen tussen het riet uit waar je wat langer blijft zitten. Het karperbestand omvat vooral schubs met een gemiddeld gewicht van tien kilo.
 
Welke aanpak je ook kiest: voer gerust een paar avonden voor met kleine pellets, hennep of mais. Zo vergroot je de kans aanzienlijk om vis op je stek te krijgen. Nachtvissen is met de benodigde toestemmingen toegestaan aan de Dintel, maar let erop dat een groot deel van de oevers onbereikbaar is met de auto – het kan dus een stukje sjouwen zijn.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.