VISpas Hotspots: Maas-Waalkanaal (Gelderland)

8927
20 apr 2022

Het Maas-Waalkanaal – dat over een lengte van 13,5 kilometer de Maas en Waal met elkaar verbindt – is mede door zijn veelzijdige visstand een geliefd sportviswater. Een lokale vergunning is niet nodig, omdat het gehele water in de VISpas staat.

Foto: karpers van omstreeks twintig kilo zijn al lang geen uitzondering meer.

Bezien vanuit de Maas ‘ontspringt’ het Maas-Waalkanaal bij de sluizen van Heumen. Die staan bijna altijd open en verschaffen de vis
een ‘open deur’. Met een flauwe bocht gaat het vervolgens noordwaarts door Nijmegen, waar het water via de sluizen van Weurt uitmondt in de Waal.
 
De breedte van het kanaal varieert van 82 tot 145 meter bij een vaargeuldiepte van ongeveer vijf meter. De oevers bestaan vooral uit basaltkeien. Ook al is het water doorgaans goed bereikbaar, enige oriëntatie voordat je gaat vissen is handig. Of er stroming staat – en in welke richting – hangt af van het sluisbeheer van Rijkswaterstaat én van het peil van de Maas en de Waal.Witvis


Alle witvissoorten zijn prima vertegenwoordigd in het Maas-Waalkanaal, waarbij het bestand aan grote blankvoorn het meest opvallend is. Daar waar het kanaal van oudsher een belangrijk wedstrijdwater was, vinden er de laatste jaren nauwelijks meer wedstrijden plaats. Toch zijn er zowel met de vaste stok als met de feeder nog altijd uitstekende vangsten te boeken.

Karper


Mede dankzij de jaarlijkse uitzettingen van hengelsportvereniging SKP Nijmegen in samenwerking met Hengelsport Federatie Midden Nederland is het karperbestand op het Maas-Waalkanaal de laatste tien jaar enorm verbeterd. Omdat de sluizen aan de kant van de
Maas vrijwel altijd geopend zijn, lag het voor de hand dat de uitgezette karpers deels zouden uitzwermen naar de Maas, maar uit terugvangsten blijkt dat een deel regelmatig terugkeert naar het kanaal. Exemplaren van 20 kilo zijn al lang geen uitzondering meer.
 

Roofvis

 
Ook roofvis is zowel vanaf de kant als met een boot uitstekend te vangen. Witvissers waren niet blij met de komst van de verschillende soorten exotische grondels, maar de roofvis leek getuige de plotselinge toename van baars en snoekbaars wél te profteren. Er zit ook grote snoek en de laatste jaren gedijen ook de roofblei en (grote) meerval steeds beter. Daarmee is het Maas-Waalkanaal tegenwoordig bij uitstek een allround roofviswater. Vrijwel alle technieken komen er tot hun recht.

Steigers te over


Wie een VISpas met NachtVistoestemming heeft, mag ook nachtvissen aan het Maas-Waalkanaal – zij het met maximaal twee hengels
gevist. Het gebruik van een tent is niet toegestaan. Kijk voor verdere bepalingen bij het water in de VISplanner.


Bron: Hét VISblad - mei 2022

Gerelateerde berichten
14 mrt 2022 VISpas Hotspots: Prinses Margrietkanaal (Friesland) 6209 Het bijna 65 kilometer lange Prinses Margrietkanaal – dat vanuit het IJsselmeer bij Lemmer helemaal tot aan de provinciegrens met Groningen loopt – is om talrijke redenen een sportviswater bij uitstek. Het gehele water staat al sinds jaar en dag in de VISpas. 18 feb 2022 VISpas Hotspots: Koeweide (Limburg) 5921 In een flauwe binnenbocht van de Maas ter hoogte van het Limburgse Wessem ligt de Koeweide, een voormalige grindplas met een gezond en veelzijdig visbestand. Dat veel sportvissers dit water waarderen, komt onder meer doordat het volledig in de VISpas staat. 19 jan 2022 VISpas Hotspots: Geestmerambacht 8224 Vlak boven Alkmaar – op zo’n tien kilometer van de Noord-Hollandse kust – ligt het Geestmerambacht, een populair recreatiegebied met weilanden, bosschages én een visrijke, voormalige zandwinplas. Sportvissers uit de regio komen er graag vanwege het fraaie roof- en witvisbestand – én omdat de plas in zijn geheel in de VISpas staat. 07 dec 2021 VISpas Hotspots: De Dieze (Noord-Brabant) 9843 Vanuit het hart van ’s-Hertogenbosch stroomt de vijf kilometer lange rivier de Dieze in een rechte lijn noordwaarts, om via een opsplitsing ter hoogte van Engelen uit te monden in de Maas. Het water heeft een gezonde en gevarieerde visstand en staat vrijwel volledig in de VISpas. 26 nov 2021 VISpas Hotspots: De Bernisse (Zuid-Holland) 6157 Onder de rook van Rotterdam slingert de Bernisse vanuit het Spui noordwaarts tussen de Zuid-Hollandse eilanden Voorne en Putten door. Dankzij de goede toegankelijkheid van het water, de gevarieerde visstand plús het feit dat het in zijn geheel in de VISpas staat, is deze sierlijke getijdestroom een waar geschenk voor sportvissers. 12 sep 2021 Hotspots - spitvakken (Zeeland) 5650 Met de VISpas en de VISplanner heb je een geweldig arsenaal aan viswater tot je beschikking. Maandelijks lichten we in deze rubriek één bijzonder viswater nader toe. Deze maand zijn dat de spitvakken in Zeeland. Kijk in de gratis VISplanner app of op www.visplanner.nl om te zien waar je precies met de VISpas terecht kunt.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.