Vis & water

MijnVISmaat foto van de maand: barbeel

4359
18 aug 2022

Gerrald Mouw (9) houdt wel van een uitdaging. Zo ging hij in juni samen met zijn vader Peter mee barbeelvissen op de ruige rivier de Waal. Mét succes: Gerrald ving een prachtig exemplaar.

Door een verhuizing plus bijkomende verbouwing was het Peter en zijn zoon Gerrald eerder dit jaar nog niet gelukt om achter de barbeel aan te gaan. De Waal ligt voor  en namelijk niet naast de deur. Op zaterdag 18 juni zien ze eindelijk hun kans schoon om een – nota bene korte – sessie te vissen. De verwachtingen vooraf zijn dan ook hooggespannen.
 

Geurspoor

De Waal stroomt altijd hard en is drukbevaren. Dat vereist aanpassingen aan het materiaal en de vistechniek. Daarom laten vader en zoon de lichte voerkorven thuis en zetten ze 160 en 180-grammers in. “Die vullen we met kleine, voorgeweekte pellets. Deze drukken we er zó hard in dat ze zeker een half uur blijven zitten, ook bij een harde stroming. Door het sterke geurspoor van de pellets trek je de vis naar jouw haakaas. Dit is ideaal voor korte sessies”, legt Gerrald uit.

Frikandel

Gerrald gooide de zware korf – gevolgd door een lange onderlijn met karperhaak en een stukje frikandel op de hair – in de volle stroming. “We vissen graag met frikandel als aas”, zegt Peter, “maar vaak ook met knoflookpellets.” Dat de fastfood techniek werkt blijkt ook nu weer: de eerste barbeel meldde zich al snel bij ‘de snackbar’. “Helaas verspeelden we die vis. Maar de aanbeet gaf het vertrouwen wel een boost.”
 

Puntgave vis

Gelukkig hoefde Gerrald niet lang te wachten op een herkansing. Na een vlammende aanbeet – waarbij de hengel haast uit de steun wordt getrokken – bond hij de strijd aan met een sterke barbeel. “Die maakte handig gebruik van de stroming en gaf zich niet zomaar
gewonnen. Maar uiteindelijk kon mijn vader het net onder een puntgave vis schuiven. Een mooi resultaat voor zo’n korte sessie aan de rivier.”

Zeevis winactie

In augustus en september maak je kans op een van de vijf pakketten met Magic Minnows van Westin plus een cadeaubon van Wesdijk Hengelsport t.w.v. € 25,-. De vijf leukste zeevisfoto’s die in de gratis MijnVISmaat app of op ww.mijnvismaat.nl worden gezet (‘delen met iedereen’) winnen allemaal drie pakjes shads én een cadeaubon – met dank aan Wesdijk Hengelsport.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.