Vis & water

MijnVISmaat foto van de maand: haai

1908
22 sep 2022

Iedere zomer gaat Daniel Dekkers met zijn broertje en papa op visite bij oom Martijn op de camping in Zeeland. Niet om Zeeuwse mosselen te eten, maar speciaal om gericht op haai te vissen! Dat lukte dit jaar ook weer prima, zo zagen we onlangs op MijnVISmaat.

Daniel vist veel op snoek en andere vissoorten zoals karper, zeelt en brasem, maar de haai is wat hem betreft toch echt wel heel leuk en bijzonder. “Een grote haai is erg sterk; zelfs nog wel sterker dan een snoek of snoekbaars.” De lol van het haaivissen begint echter al bij het zelf regelen van vers aas. “Overdag zoeken we tussen de stenen naar krabben en met een netje vangen we garnalen. Dit is al bijna net zo leuk als het vissen. Met de zagers van de schipper Sjef erbij hebben we dan voldoende aas voor een mooi avondje vissen.”

Om de beurt

De charterboot Quo Vadis was speciaal afgehuurd voor dit familie-uitje. Aan beide kanten van de boot werden drie hengels – beaasd met garnaal, zager en krab – uitgezet. “Met meer lijnen kom je sneller in de knoop. Als we beet hebben, mogen we om de beurt een hengel pakken. Ik was die avond nummer vier van de zeven aanwezige vissers, dus ik moest wel even geduld hebben. Maar gelukkig weet deze schipper altijd veel haaien te vinden, dus ik was alsnog vrij vlot aan de beurt.”

Flink pompen

Na de derde haai hield Daniel alle hengels extra goed in de gaten. “Toen we beet hadden, zag ik het direct. Ik hield me in en sloeg niet aan, maar draaide hard binnen totdat ik de haai voelde trekken. Dat is de beste manier.” Vervolgens hield hij continu spanning op de lijn. “Dan komt de haai bijna nooit los.” Na flink wat ‘pompen’ – de hengel omhoog trekken en bij het laten zakken snel lijn opdraaien – kwam de haai uiteindelijk bij de boot en kon papa hem scheppen. “Hij was met 97 cm bijna een meter lang en mijn grootste haai ooit!”

Topdag

Daniel is apetrots op zijn vangst, zeker omdat hij zijn knopen allemaal zelf legt. “Papa controleert ze wel nog even voordat ik inwerp. Haaien zijn supersterk, dus ik wil geen risico lopen.” Deze knoop zat zeker stevig vast, want naast zijn recordhaai ving Daniel nóg een haai en een zeebaars. “Iedereen ving vis, dus het was een topdag. Mijn nichtjes en ik waren op het eind van de avond zo moe van het vissen, dat papa en ome Martijn mochten opruimen en het dek schoonmaken.” doen.”

Andere vangsten

MijnVISmaat foto van de maand
Nikita Huurman wist net voor het donker deze mooie zeelt te foppen met een gele korrel nepmaïs. Deze ‘doktersvis’ is dus letterlijk én figuurlijk beetgenomen.


Als fanatiek snoekvisser vertoeft Jeroen Michielsen ook dikwijls op het grote water. Daar wist hij deze puntgave en mooi getekende snoek met kunstaas te verleiden.


Deze zonsondergang is al spectaculair, maar dat Matthias van der Linden in dit decor mag poseren met deze snoekbaars maakt het plaatje net nóg een stukje mooier.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.