Vis & water

Mika Kroese en Owen van Boven winnen NK Streetfishing 2022

1603
08 nov 2022

Afgelopen zaterdag waren de grachten van Zwolle het toneel van het NK Streetfishing. Team Eend – Mika Kroese en Owen van Boven – visten zich naar de overwinning. De kersverse kampioenen werden geflankeerd door Team Oost-west thuis Best – Martijn Leus en Felix Sens – op zilver. Team De snoekzoekers – Timon Kooiman en Gideon Hessels – eindigde op brons.

Zwolle was nog net bekomen van het voor Nederland gouden verlopen WK Streetfishing of 49 koppels stonden op zaterdag 5 november klaar voor de strijd om de nationale titel. Na het startsignaal om 10:00 uur begaven de duo’s zich over het parcours, waar ze gedurende vijf uur de wedstrijd van hun leven moesten vissen. Dat was nodig, want met drie van de vier gouden vissende WK-gangers binnen het deelnemersveld was de concurrentie moordend.

Samen streetfishen

Voor winnaars Mika en Owen waren de wateren van deze stad relatief onbekend terrein, ondanks dat ze relatief dicht in de buurt wonen. “We vissen voornamelijk in Elburg en ook wel in Harderwijk. Daarnaast reizen we soms naar Amsterdam om daar speciaal te gaan streetfishen”, vertelt de 19-jarige Mika uit Nunspeet.

Aanpassen

Met een breed pallet aan technieken en kunstaas richtten de vismaten zich systematisch op baars, snoekbaars, snoek en grondels. Aanpassingsvermogen was een van de kantelmomenten in de wedstrijd. De tieners dachten met dropshotten de juiste techniek in handen te hebben om de baarzen te vangen, maar dat toch tegen. De overstap naar een cheburashka montage bleek de juiste keuze - hiermee wisten de jongens baars wel over de streep te trekken.

Mini-kunstaas

Een andere truc die de jonge sportvissers voorhanden hadden was het vissen met mini kunstaas. “Zo vingen we met een 0,75 inch (1,9 centimeter) softbait op een 2-grams tunsgten kopje enkele grondels en een roofbleitje”, licht Mika toe. Ook deze kleine vissen tellen mee in de einduitslag, maar de meeste centimeters zijn met roofvissen van formaat te verdienen. Mika vervolgt: “Toen Owen de tweede snoeken had gevangen – hij viste voornamelijk met swimbaits – wisten we dat we er goed voorstonden. We hadden wel veracht dat je met twee snoeken mee zou strijden om de titel.”

Maar liefst 98 vissers streden in Zwolle bij het NK Streetfishing 2022.

Snoek en snoekbaarzen

Na de tweede snoek vingen de jonge sportvissers nog een drietal snoekbaarsjes erbij aan een 3,5 grams tungsten jigheads met kleine shads. Met kleine verschillen tussen de top van het klassement waren dit beslissende vissen. Met een voorsprong van 15 cm bleven Owen en Mika de achtervolgers nipt voor en sleepten de nationale titel binnen.

Klik hier voor de totale uitslag van het NK Streetfishing 2022  

Meer wedstrijdvissen

Blijf altijd volledig op de hoogte van het laatste wedstrijdnieuws via de Facebookpagina 'Wedstrijdvissennl' van Sportvisserij Nederland.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.