Vis & water

VISpas Hotspots: Paterswoldse Meer (Groningen)

4736
15 nov 2022

Het Paterswoldse Meer is inclusief het Hoornse Meer ruim 270 hectare groot en ligt net ten zuiden van de stad Groningen. Dit plassengebied biedt dankzij het gevarieerde karakter legio mogelijkheden voor de sportvisser.

Trek vanaf molen De Helper – aan de oostzijde van het water – een lijn naar de overkant en je hebt ongeveer de scheidslijn van het Paterswoldse Meer en het Hoornse Meer te pakken. Het Paterswoldse Meer is in de 16e en de 17e eeuw ontstaan door veenafgraving.
Dit is dan ook een typische veenplas met rietrijke en ondiepe oeverzones die nergens dieper is dan twee meter. De bevisbare oeverlengte is door de rietkragen enigszins beperkt. Het ‘nieuwe’ Hoornse Meer is een zandwinplas uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. Dit water is dieper (tot maximaal vijf meter) en vanwege de wandelpaden beter bereikbaar. Hier vind je meerdere kilometers bevisbare oever – strakke graskanten, maar ook steigers tussen rietkragen.

Witvis

Het water in beide plassen is overwegend helder, waardoor witvis niet snel dicht bij de kant aast. De feederhengel is hier daarom de uitgelezen methode voor de witvisser. Het voor- en najaar zijn de beste seizoenen om grote aantallen vis te vangen, waarbij de vangst veelal uit forse brasems (met exemplaren tot ruim 3,5 kilo) bestaat. Vooral dikke wormen vallen goed in de smaak bij de Paterswoldse ‘platten’. In het najaar maak je tussen de brasems door ook kans op mooie blankvoorns. Op stekken waar dichtbij de oever genoeg water staat, kun je die zelfs met de vaste hengel vangen.

 

Roofvis

Baars is de meest voorkomende roofvissoort in het Paterswoldse Meer. Spinners, kleine plugjes en softbaits zijn goed voor soms grote aantallen baars, al is het formaat met in de regel 15 tot 25 centimeter bescheiden. Snoek zwemt er ook aardig wat rond, grote vissen incluis. Winterse hotspots zijn het kanaaltje naar de Nijveensterkolksluis en het water bij de woonwijk aan de noordkant. Het vissen met dood aas of slepend vissen met kunstaas vanuit de boot (naast restaurant Kaap Hoorn ligt een openbare trailerhelling) zijn effectieve technieken. Op snoekbaars wordt nauwelijks gevist omdat het aanwezige bestand klein is. De exemplaren die er zwemmen zijn daarentegen wel van XL-formaat.
 

Karper

Het karperbestand is klein van omvang, dus grote aantallen vangen zit er op dit water niet in. De gemiddelde karper is daarbij
van een bescheiden formaat: een twintigponder geldt op het Paterswoldse Meer als een positieve uitschieter. De schrale zand- en veenbodem maakt dat er relatief weinig waterplanten groeien, zodat de productie van natuurlijk voedsel hier niet bijzonder uitbundig is. Dit alles maakt het Paterswoldse Meer niet direct het meest voor de hand liggende karperwater in de regio.

Bereikbaarheid

Het Paterswoldse Meer is vrij goed bereikbaar. Aan de oostzijde ligt een grote parkeerplaats (Molenpad 9, Haren). Langs de Meerweg – aan de zuidoever – liggen meerdere parkeerplaatsen met directe toegang tot het water. Aan de westkant kun je via de Oude Badweg het water bereiken. Het noordelijke deel van het meer is goed bereikbaar via de woonwijken.


Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.