Vis & water

MijnVISmaat foto van de maand: karper

1665
16 nov 2022

Carina Lubben, haar man en hun 5-jarige tweeling Jackson en Quinten hebben een gedeelde hobby: vissen! Zo hadden ze een poosje terug een visweekend met het hele gezin aan een plas in de buurt. Daar zwemt een mooi karperbestand, maar het staat ook bekend als een moeilijk water.

De eerste nacht verwachtte Carina eigenlijk geen vis. “Daarom koos ik ervoor om wat te gaan experimenteren. Om de karpers te slim
af te zijn monteerde ik een zwaar toplood– achteraf gezien was dit veel te zwaar. Het gleed bijvoorbeeld niet soepel over de lijn. Dat was verre van ideaal gezien ik op zo’n 150 meter afstand viste.” De paar piepen die een van de elektronische beetmelders liet horen schreef ze toe aan brasem. “Mijn swingers stonden nog in dezelfde stand, dus ik besloot om pas de volgende ochtend te checken hoe de zaak ervoor stond.”

Ontbijt-beet

Tijdens het ontbijt gaf dezelfde beetmelder als ’s nachts twee keer een korte piep. ‘Dat zal vast brasem zijn’, was haar eerste gedachte. Om dit te checken besloot ze de boel binnen te draaien. “Dat ging behoorlijk wat meters heel soepel, maar halverwege voelde ik opeens zware weerstand en bonken op de hengeltop. Karper; geen twijfel mogelijk. Dus riep ik mijn man om snel het net te pakken. Door het te zware toplood in combinatie met de grote afstand was de beet niet goed doorgekomen, maar nu was er geen tijd meer voor foutjes. Deze vis moest het net in.”

10-KG grens

Na een tijdje zagen ze de flank van de vis voor het eerst. Het was meteen duidelijk dat deze karper een nieuw persoonlijk record was voor Carina. Uiteindelijk gleed de donkere vis het net in, waarna het hele gezin zich over de vangst boog. “Iedereen was onder de
indruk van deze prachtvis. Hij was heel mooi van kleur en werkelijk puntgaaf.” De naald van de weegschaal bleef steken op 10,4 kilo. “Daarmee doorbrak ik voor het eerst de 10-kg grens. Mijn oude PR stond al een poosje op 9,8 kilo, dus ik was superblij met deze vis.”

Beetje eng

Zoonlief Jackson was ook onder de indruk van de vangst. “Hij vond de vis zo mooi donker en groot, maar keek wel ietwat voorzichtig toe. In het echt zijn karpers nog veel groter dan op de foto en ze bewegen soms op momenten dat je het niet verwacht. Dat is ook de reden dat hij wat zuinig kijkt op het moment dat de foto werd genomen”, zegt Carina lachend. Na het fotomomentje mocht de karper snel weer zwemmen. “Deze fraaie schubkarper maakte het hele visweekend goed!”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.