Vis & water

Hou je hengelsportvereniging financieel gezond

1608
15 dec 2022

Een gezonde financiële huishouding is onmisbaar voor iedere hengelsportvereniging. Hiervoor zijn een actuele boekhouding, een goed opgezette administratie en een doelmatige beheersing van inkomsten en uitgaven essentieel. Daarnaast kun je met enkele eenvoudige maatregelen fraude voorkomen.


De vereniging goed verzekerd

Met verzekeringen voorkom je geen ongelukken. Wel beperk je de financiële schade. Bijvoorbeeld aan de eigendommen van een vrijwilliger zelf, aan andere vrijwilligers of aan derden. In het gerelateerde infoblad (pdf) staan voorbeelden van verzekeringen voor bijvoorbeeld ongevallen en evenementen die voor de vereniging van toepassing kunnen zijn. Voor de vrijwilligers van de vereniging is via gemeenten vaak een collectieve verzekering afgesloten, maar dat is niet vanzelfsprekend!

-> Zie voor meer informatie het Infoblad 'De vereniging goed verzekerd' (pdf).

 

BTW en andere heffingen

Een hengelsportvereniging die geen winstoogmerk heeft, is in principe vrijgesteld van BTW. Er zijn wel grenzen aan de opbrengsten. De winst die een vereniging maakt moet worden gebruikt voor het doel dat zij nastreeft en niet worden besteed aan oprichters, bestuurders of leden.

-> Meer informatie is te vinden in het Infoblad 'BTW en andere heffingen' (pdf).
 

Voorkom fraude bij jouw hengelsportvereniging

Fraude in jouw hengelsportvereniging!? Je moet er natuurlijk niet aan denken. De praktijk leert dat veel hengelsportbestuurders er inderdaad niet aan denken. totdat er zich daadwerkelijk een fraude voordoet in de eigen vereniging. In het infoblad 'Voorkom fraude bij jouw hengelsportvereniging' (pdf) staan maatregelen en vragen die gesteld kunnen worden om fraude tegen te gaan.
 
Meer algemene informatie over de financiën van je vereniging vind je hier (pdf)


Gerelateerde berichten
14 nov 2022 Samen zorgen we voor een veilig sportvisklimaat 1494 Sportvissers die actief zijn binnen een vereniging hebben recht op een veilig en positief sportklimaat. Toch komt grensoverschrijdend gedrag helaas ook binnen de hengelsport voor. Om dit een halt toe te roepen, zetten Sportvisserij Nederland en federaties in op preventie en voorlichting. 20 sep 2022 Verdeel de taken binnen je vereniging met commissies 1720 Bij veel hengelsportverenigingen zijn bestuurders niet alleen bestuurlijk actief, maar ook in de uitvoering. Naast voorzitter of secretaris ben je ook viscoach, wedstrijdleider of controleur. Bestuurders hebben het mede daardoor vaak druk. Met commissies kan het werk beter verdeeld worden en worden bestuurders ontlast. 23 jun 2022 WTBR, UBO & AVG: wat betekent dit voor mijn vereniging? 1922 Je hebt er wellicht al wel eens van gehoord: de AVG, UBO of WTBR. Voor veel bedrijven en verenigingen zijn deze afkortingen nog een vaag begrip. Toch is dit ook belangrijk voor aangesloten hengelsportverenigingen. Lees in dit nieuwsbericht wat dit voor jouw hengelsportvereniging betekent. 13 mei 2022 Financieel gezonde hengelsport – verzekering, fraude en meer 2517 Een gezonde financiële huishouding is onmisbaar voor iedere hengelsportvereniging. Hiervoor zijn een actuele boekhouding, een goed opgezette administratie en een doelmatige beheersing van inkomsten en uitgaven essentieel en helpen bijvoorbeeld fraude tegen te gaan. 23 feb 2022 Herinnering: Schrijf je bestuur in bij het UBO Register! 2153 Sinds 27 september 2020 is iedere vereniging met volledige rechtsbevoegdheid verplicht om de personen die zeggenschap hebben over de vereniging in te schrijven in het zogenoemde UBO-register. Hieronder vallen ook alle bij de Kamer van Koophandel ingeschreven hengelsportverenigingen. Verenigingen die dit nog niet hebben gedaan, ontvangen hierover bericht van de Kamer van Koophandel. Inschrijven kan nog tot uiterlijk 27 maart 2022! 28 okt 2021 Service Ledenadministratie: bespaar veel tijd voor jouw vereniging 5078 De ledenadministratie vervult een belangrijke en vaak arbeidsintensieve rol in het verenigingsleven. Het versturen van de facturen, herinneringen en VISpassen, het maken van incassobestanden en het registreren van de betalingen kost vaak veel tijd, geld en energie. Sportvisserij Nederland ondersteunt verenigingen hierbij en heeft hiervoor de Service Ledenadministratie in het leven geroepen. Inmiddels maken hier meer dan 400 verenigingen en drie specialistengroepen gebruik van.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.