Verdeel de taken binnen je vereniging met commissies

1692
20 sep 2022

Bij veel hengelsportverenigingen zijn bestuurders niet alleen bestuurlijk actief, maar ook in de uitvoering. Naast voorzitter of secretaris ben je ook viscoach, wedstrijdleider of controleur. Bestuurders hebben het mede daardoor vaak druk. Met commissies kan het werk beter verdeeld worden en worden bestuurders ontlast.

Als bestuurders ook erg actief zijn in de uitvoering, bestaat het gevaar van ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’, zeker als maar weinig leden zich laten zien op de algemene ledenvergadering. Het bestuur stuurt als het ware zichzelf aan en moet vervolgens ook zelf controleren of de uitvoering naar behoren is verlopen. Niet goed voor de betrouwbaarheid van de organisatie en een uitputtingsslag voor jou als bestuurder. Splitsing tussen besluitvorming en uitvoering draagt bij aan kwaliteit van bestuur.


Taken van commissies


In een commissie voeren één of meerdere vrijwilligers specifieke taken uit. In volgorde van mate van voorkomen kennen hengelsportverenigingen wedstrijd-, controle-, jeugd-, viswaterbeheer-, activiteiten-, karper- en roof- en/of vliegviscommissies. De enige verplichte commissie in een vereniging is de kascommissie, die de boeken controleert. Dat is bij wet zo geregeld.

Hulpmiddelen: direct aan de slag


Voor verenigingen hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet, waarmee je als vereniging direct aan de slag kan. Meer informatie over de commissies is te vinden in dit infoblad (pdf).

Meer informatie over de specifieke invulling van sportvisserij gerelateerde commissies is te vinden in de infobladen jeugdcommissie (pdf)wedstrijdcommissie (pdf), karpercommissie (pdf), infoblad roofviscommissie (pdf) en het infoblad vliegviscommissie (pdf). Kijk ook eens voor meer informatie over het runnen van je hengelsportvereniging in het digitale Handboek Beter besturen voor hengelsportbestuurders en -vrijwilligers.
Gerelateerde berichten
24 aug 2022 Cursus Controle Visdocumenten najaar: ook in jouw regio! 2670 Vind jij het ook zo belangrijk dat de visserijregels en met name de visdocumenten worden gecontroleerd bij jouw verenigingswater? Wil jij je hiervoor als vrijwilliger verder in ontwikkelen en samen met je controleteam hiervoor inzetten? Geef je dan op voor de gratis Cursus Controle Visdocumenten van Sportvisserij Nederland. 29 jul 2022 Vrijwilliger van de maand Henny Wiekenkamp - 'Bindende factor' 1618 Een jaar of zeven geleden kwam Henny Wiekenkamp (70) aangezeild bij HSV De Snoek in Harderwijk. “Na een lange vaartocht was ik op zoek naar een ligplaats voor mijn sloepje. Mijn oog viel op een plek in de botenhaven van De Snoek, maar om daarvoor in aanmerking te komen moest je wel lid zijn van de vereniging.” 23 jun 2022 WTBR, UBO & AVG: wat betekent dit voor mijn vereniging? 1882 Je hebt er wellicht al wel eens van gehoord: de AVG, UBO of WTBR. Voor veel bedrijven en verenigingen zijn deze afkortingen nog een vaag begrip. Toch is dit ook belangrijk voor aangesloten hengelsportverenigingen. Lees in dit nieuwsbericht wat dit voor jouw hengelsportvereniging betekent. 05 apr 2022 Vrijwilliger van de maand: gebruik je sportvis-know how 1586 Al op zijn vijftiende rolde Bart van Iterson (52) het vrijwilligerswerk in. “Toen bracht ik voor de Amsterdamse Hengelsport Vereniging (AHV) de bevisbare oevers van de Molenwijk in Amsterdam-Noord in kaart. Zodoende ben ik bij de commissie waterbeheer terechtgekomen.” Daar ontdekte hij dat vissen met een hengel eigenlijk vreselijk inefficiënt is. 31 mrt 2022 Eenvoudig aan de slag met de gratis verenigingswebsite 1868 Sportvisserij Nederland biedt speciaal voor aangesloten hengelsportverenigingen een gratis websiteservice aan: Mijnhengelsportvereniging. Met Mijnhengelsportvereniging kunnen verenigingen op een eenvoudige manier een professionele website aanvragen en naar eigen smaak inrichten en onderhouden. Inmiddels hebben al meer dan 250 verenigingen een website via Mijnhengelsportvereniging. 03 feb 2022 ‘Wie goed doet, goed ontmoet" 2276 Rob Driessen (65) is iemand die slecht nee kan zeggen. “Dus toen zo’n negen jaar geleden de jeugdcommissie van de lokale hengelsportvereniging om dreigde te vallen, heb ik de handschoen opgepakt toen ze mij vroegen om in te springen. Zo is het balletje gaan rollen.” 23 sep 2021 Verenigingsondersteuning nodig? Ga naar de HSV Service! 2057 Speciaal voor bestuurders en vrijwilligers van hengelsportverenigingen heeft Sportvisserij Nederland een uitgekiend informatie- en ondersteuningspakket: de HSV Service. Je vindt er naast bestuurlijke en juridische informatie ook een compleet cursusaanbod, handleidingen, downloads, tips en meer informatie.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.