Vis & water

LIVEBLOG: Topsportgala Sportvisserij Nederland 2022 (gesloten)

2733
16 dec 2022

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond het Topsportgala van Sportvisserij Nederland. Vandaag, zaterdag 17 december, vindt op het NOC*NSF Sportcentrum Papendal het Sportvisserij Nederland Topsportgala plaats. Tijdens deze speciale avond worden alle nationale en internationale medaillewinnaars van afgelopen jaar – de crème de la crème van de wedstrijdvisserij – feestelijk gehuldigd. Ook worden het Sporttalent, de Sportman en Sportvrouw van het jaar gekozen.

22:10 – EINDE LIVEBLOG

Wil je meer lezen - reacties van Nederlandse wedstrijdvissers en coaches? Houd dan de website van Sportvisserij Nederland in de gaten. Na het weekend een overzicht van deze zesde editie van het Topsportgala. Daarnaast blikken we in het aankomende Hét VISblad terug op deze geslaagde avond.

22:05 - Proosten op de winnaars

Het officiële programma is afgelopen. Nog een keer komen alle medaillewinnaars op het podium en klinkt het Wilhelmus.

22:00 - RAMON ANSING SPORTMAN VAN HET JAAR!

21:54 - Dit zijn de genomineerden voor Sportman van het jaar

De genodigden staan op het punt om hun stem uit te brengen voor de Sportman van het jaar. De genomineerden zijn: Tim Kunst & Gerben Jorritsma, Ramon Ansing en Collin Besseling.

Van links naar rechts: Tim Kunst en Gerben Jorritsma kroonden zich met team Holland Wereldkampioen WK Streetfishing Teams en als vissen duo Wereldkampioen WK Streetfishing Koppels. Ramon Ansing werd met Team JWP Waterservice Wereldkampioen bij het WK Feedervissen Clubs. Daarnaast wist hij zowel het Nederlands Kampioen TTC Feedervissen en het Nederlands Kampioen TTC Dobbervissen te winnen. Collin Besseling behaalde een eerste plaats bij de Meerlanden Dobbervissen Senioren. Bij het TTC Senioren eindigde hij op een achtste plaats.

21:10 - ANOEK BONNET & BIANCA VENEMA UITGEROEPEN TOT SPORTVROUW VAN HET JAAR

21:03 – Een van deze vrouwen wordt de Sportvrouw van het jaar

De bekendmaking van de Sportvrouw van het jaar is aanstaande. De genomineerden zijn: Anja Groot en Anoek Bonnet & Bianca Venema.

Bianca Venema (links) en Anoek Bonnet werden wereldkampioen WK Karpervissen Dames Koppels.
Anja Groot werd voor de vierde keer Wereldkampioen WK Dobber Dames. Daarnaast kroonde ze zich tot Nederlands Kampioen TTC Dobber Dames. Ook won Anja het NK Dobber Dames.

20:18 – MANDY SWART WINT DE TITEL SPORTTALENT VAN HET JAAR

20:12 – Wie wordt Sporttalent van het jaar?

In de categorie met aanstormende talenten zijn Twan Swart, Mandy Swart en Bjorn Mies genomineerd. Wat hebben deze talenten in 2022 gepresenteerd?

Van links naar rechts: Twan Swart behaalde met team een bronzen medaille bij het WK Dobbervissen Junioren U20. Daarnaast viste hij zich naar een individuele tweede plaats bij de Meerlanden Dobbervissen Junioren. Bij de TTC Dobber Senioren eindigde hij op een tiende plaats – bij de TTC Dobber Dames en U20-categorie eindigde Twan op een tweede plaats.

Mandy Swart sleepte met het team bij het WK Dobbervissen Junioren U20 een bronzen medaille binnen. Bij het WK Dobbervissen Junioren U20 behaalde ze individueel een negende plaats. Ze viste ook mee met de TTC Senioren, waar ze eindigde op een negentiende plaats. Bij de TTC Dobber Dames en U20 is ze geëindigd op een zesde plaats bij U20-categorie.

Bjorn Mies (midden) werd Nederlands Kampioen Kustvissen Junioren bij de U16-categorie. Tijdens het WK Kustvissen in dezelfde categorie eindigde hij – als eerste Nederlander – op een zesde plaats.
gehuldigd.

19:55 – uitreikingen in volle gang

De nationale en internationale medaillewinnaars van afgelopen jaar – de crème de la crème van de wedstrijdvisserij – worden feestelijk gehuldigd.

19:36 – in de spotlights

Francis Danen in de spotlights - winnaar van het NK Kustvissen Dames. De presentatie is vanavond in handen van Milan van Dongen – presentator en sportverslaggever bij Fox Sports.

19:00 – start officiële programma

Binnen nu en ruim twee uur worden verschillende teams en wedstrijdvissers in het zonnetje gezet – ook weten we wie de Sportman, Sportvrouw en het Sporttalent van het jaar zijn geworden.

18:55 – de grote zaal stroomt langzaam vol

18:30 – de eerste genodigden druppelen binnen

18:00 – Nationale teams 2023 bekend!

Gisteren zijn de nationale teams die Nederland vertegenwoordigen tijdens de diverse internationale wedstrijden bekend gemaakt. Bij het maken van de keuzes is het uitgangspunt dat de individuele sporters samen een team vormen. Teamleden moeten elkaar aanvullen op kunde, ervaring en karakter, kortom ze moeten complementair zijn. Op deze manier krijg je een team dat beter is dan de afzonderlijke individuele kwaliteiten bij elkaar genomen. Check hier de teamsamenstellingen voor 2023.

17:47 – De genomineerden zijn…

Om een weloverwogen keuze te maken, maakt Sportvisserij Nederland de genomineerden al voor het Topsportgala bekend. Een jury – bestaande uit bondscoaches van de verschillende disciplines binnen de wedstrijdvisserij - heeft per categorie de genomineerden geselecteerd. Tijdens het Topsportgala krijgt iedere genodigde wedstrijdvisser een QR-code om zijn/haar stem uit te brengen. Bekijk hier wie per categorie de genomineerden zijn.

17:45 – Sportman, Sportvrouw en het Sporttalent van het jaar

Vast onderdeel van het Topsportgala zijn ook de verkiezing van de Sportman, Sportvrouw en het Sporttalent van het jaar. Alle aanwezige wedstrijdvissers mogen voor aanvang van het programma hun stem uitbrengen. Nadat de stemmen zijn geteld, worden de winnaars bekendgemaakt.

17:00 – Vijf keer wereldkampioen

De Nederlandse teams – die onder de vlag van Team Holland zijn uitgezonden naar de internationale wedstrijden – verzamelden dit jaar maar liefst zes wereldtitels en twee bronzen medailles.

Anja Groot (wereldkampioen Dobbervissen Dames Individueel), Team Holland (goud WK Streetfishing Landen), Gerben Jorritsma en Tim Kunst (goud WK Streetfishing Koppels), Anoek Bonnet en Bianca Venema (wereldkampioen WK Karpervissen Dames Koppels), Team JWP Waterservice (goud WK Feeder Clubs/Teams), Team Maver Zammataro (goud WK Dobbervissen Clubs/Teams), Team Holland (brons WK Junioren Dobber U20) en Réne Koops (brons WK Vliegvissen Masters individueel) worden daarom vanavond extra in het zonnetje gezet.

16:10 – Wat kan je verwachten?

Vanaf 18:30 uur verwachten we de eerste genodigden op de rode loper. Een half uur later zal het officiële gedeelte beginnen, waarin onder de Sportman, Sportvrouw en het Sporttalent van het jaar bekend worden gemaakt. Vanaf 22:15 zal een feestelijke borrel het einde van deze speciale avond inluiden.

16:00 – Terug op Sportcentrum Papendal

Voor het eerst sinds 2019 zal het event weer toegankelijk zijn voor genodigden. En wel op het prachtige NOC*NSF Sportcentrum Papendal. Vanwege corona-omstandigheden ging dit evenement in 2020 helemaal niet door – vorig jaar was publiek niet toegestaan en werd het evenement via een YouTube-livestream voor uitgezonden.