Vis & water

Zoete en zoute hengelrecords 2022

7614
19 jan 2023

In 2022 sneuvelde op zowel zee als het binnenwater een aantal hengelrecords. Een kongeraal van 105 cm en een snoekbaars van 106 cm springen daarbij het meest in het oog. Meerdere recordclaims moesten worden afgekeurd vanwege ontoereikend bewijsmateriaal.

Voor het derde jaar op rij is het record voor de kongeraal scherper gezet. De NCRZ (Nederlandse Commissie Record Zeevissen) ontving op 28 november een claim van Sven Veenstra. Deze sportvisser uit Franeker ving vanaf de pier bij Wijk aan Zee – op een cocktail van mesheften en zeepieren – een kongeraal van 105 cm en meer dan 3,5 kg zwaar. Hiermee verbrak hij het staande record zowel qua lengte als gewicht, wat respectievelijk op 90,5 cm en net geen kilo stond.

Zoete records

Het record snoekbaars werd op 106 cm gezet en pronkte zelfs op de cover de van Hét VISblad. Ook van de voor de gemiddelde sportvisser wat minder aansprekende vissoorten werden records verbroken. Zo ving Arend Profijt een pos van 20 cm, zette Paul Ehrler het record zwartbekgrondel op 21 cm, pakte Jeroen van Wamel een kleine modderkruiper van 12 cm en deed Jamie Steer goede zaken met een bermpje van 10 cm. Geen vissen van monsterformaat, maar wel nieuwe Nederlandse records.

Bijzondere records

Een bijzonder record is de diamantsteur van 69 cm die Linda Kwant in augustus op het Noord-Willemskanaal ving. Vermoedelijk is deze steur vanuit een tuinvijver in het kanaal gezet. De soort kan nog veel groter worden, dus er zit nog wel rek in dit record. Een ander knap record betreft een kruiskarper van 58 cm die Henk Bretveld ving. Alhoewel dit een hybride soort betreft is deze kruising tussen karper en giebel/ goudvis wel opgenomen in de recordlijst vanwege het feit dat hij voorkomt in de lijst van Nederlandse vissen.

Bewijsmateriaal

Bij de BNRZ – Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen – kwamen afgelopen jaar veel recordclaims binnen. Helaas moest daarvan ruim meer dan de helft worden afgekeurd omdat het bewijsmateriaal niet deugdelijk was. De commissie die de claims beoordeelt is rechtvaardig, maar streng. Zorg dus dat je claim wordt ondersteund door een goed bewijs van de meting. Meet de vis daarom op een platte ondergrond, met een goed gestrekt meetlint dat is voorzien van een opstaande rand waar de vis met zijn bek tegenaan ligt. Maak naast foto’s ook een video als bewijs van de meting om een teleurstelling zoveel mogelijk te voorkomen.

Record?

Het volledige en actuele overzicht van zoetwaterrecords bekijk je op bnrz.nl. De zoute recordlijsten vind je terug op ncrz.nl. Vang je een recordvis? Op beide websites staat vermeld hoe je precies een kansrijke recordclaim indient. Het nieuwe Nederlandse record snoekbaars van 106 cm sierde zelfs de cover van Hét VISblad.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.