Nieuwe visrecords

4776
16 jul 2021

De BNRZ-records van de giebel, kruiskarper en Aziatische modderkruiper zijn met respectievelijk 57 cm, 62 cm en 13 cm een stuk scherper gezet.

Record Giebel (57 cm)

Jessica Vis vestigde in 2020 al het record giebel met een imposant exemplaar van 55 cm. Eind mei 2021 deed ze daar nog een schepje bovenop en ving ze een giebel van 57 cm. Extra bijzonder is dat ze met deze vangst dus haar eigen record wist te verbreken. Leuk detail: Jessica ving deze kapitale giebel met de vliegenhengel, voorzien van een imitatie-broodvlokje. Ze is de eerste vrouwelijke recordhouder op de BNRZ-lijst.

Kruiskarper (62 cm)


Hoewel de kruiskarper geen zuivere vissoort is, staat deze hybride (een kruising tussen giebel/goudvis en karper, ook wel bekend als ‘F1’) toch in de BNRZ-lijst. Dat betekent dat er voor deze ‘soort’ ook records geclaimd kunnen worden. Dat wist ook Billy Menting, die op 16 mei een exemplaar van 62 cm ving: een verbetering van maar liefst 8 cm ten opzichte van het oude record!

Aziatische modderkruiper (13 cm)


Naast de bekende en algemene vissoorten, worden er ook geregeld records gevestigd voor soorten die nog geen record hadden staan. Een mooi voorbeeld is de Aziatische modderkuiper. ‘Soortenjager’ Jamie Steer had zijn pijlen gericht op deze exoot. Na vier nachten ploeteren ving hij op 7 mei uiteindelijk zijn targetvis met een lengte van 13 cm. De Aziatische modderkruiper hoort van nature niet in Nederland thuis. Hij is uitgezet door aquariumhouders en heeft zich sinds een aantal jaren gevestigd in een aantal Limburgse beken. De Aziatische modderkruiper kan overigens meer dan 25 cm lang worden.

Andere records

Een compleet overzicht van alle nieuwe recordvissen en de oudere records vind je op www.bnrz.nl


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.