Vis & water

Evenaring BNRZ-record meerval: 243 cm (video)

24578
11 mei 2023

Op 10 april 2023 ving Paul Breems op de Waal een meerval van maar liefst 243 cm. Dit kapitale exemplaar is een evenaring van het officiële BNRZ-meervalrecord – dat staat sinds 2 november 2021 op naam van Jeroen Breur. Omdat beide vissen even lang zijn, mogen beide sportvissers zich recordhouder noemen.

“Rond middernacht zag ik ineens een reusachtig symbool op de visvinder verschijnen. Mijn hartslag versnelde direct”, steekt Paul van wal over zijn bellyboatsessie op de Waal. “De montage kon ik goed recht onder me in het vizier van de visvinder houden. De stevige dreg was voorzien van een flinke tros dauwpieren met vlak daaronder een zogenaamde ‘angsthaak’ voor de voorzichtige knabbelaars”, vervolgt de meervalvisser.

Whistle app

De aanbeet en het gevecht met de vis beleefde hij in een roes van adrenaline en opperste concentratie. Paul: “Toen de vis was moegestreden, manoeuvreerde ik de bellyboat naar een nabijgelegen strandje. Daar heb ik met behulp van de Whistle applicatie op mijn smartphone wat zelfontspanner-foto’s gemaakt.” Ook de meting verliep soepel en de vis kon daarna snel weer zwemmen. “Het duurde even voordat het echt tot me doordrong wat ik zojuist had gevangen. Een meerval van 243 cm is echt bizar groot, niet alleen voor Nederlandse begrippen.”

'Geef nooit op'

In eerste instantie was Paul zich niet bewust van de recordafmeting. “Pas in de auto ging de mogelijkheid van een Nederlands record door mijn hoofd. Bij een blik op bnrz.nl kwam ik erachter dat de vangst een evenaring was van het record”, vervolgt Paul. Hij is ervan overtuigd dat deze unieke vangst mede te danken was aan zijn geluks amulet met de tekst ‘Never give up!’ “Die heb ik van mijn dochter gekregen. Zonder ga ik niet van huis”, besluit hij trots.

Meld jouw recordvis!

Op bnrz.nl vind je de complete lijst van alle Nederlandse zoetwaterrecords. Hier lees je ook hoe je een geldige recordclaim indient, zodat de teleurstelling van een afwijzing wordt voorkomen. Bekijk in deze video hoe je het beste een vis kunt meten, waarmee de kans dat jij een geldige recordclaim kunt indienen aanzienlijk groter wordt (voor een meerval heb je zwaarder geschut nodig!):


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.