Vis & water

MijnVISmaat vangst van de maand: giebel

1807
08 jun 2023

Boaz (9) vist graag samen met zijn vader Patrick op witvis. Lekker naar de dobber kijken en iedere keer weer een verrassing wat de vangst zal zijn als die onder gaat. Als het maar even kan zijn ze dan ook samen aan de waterkant te vinden om te vissen.

Het is prachtig voorjaarsweer als ze een dag voordat ze samen gaan vissen langs een sloot in de woonwijk rijden. Hier beleefden ze vorig jaar rond deze tijd mooie visavonturen en die fijne herinneringen komen nu meteen weer bovendrijven. De viskriebels spelen direct in alle hevigheid op, maar ze moeten toch écht nog een dag wachten. Dat de weersvoorspelling voor morgen een stuk minder fraai is, brengt Boaz niet van zijn stuk: “We moeten en zullen gaan vissen!” Duidelijke taal.

Engelengeduld

“Normaal gesproken kan Boaz maar moeilijk stilzitten, maar aan het water komt hij echt helemaal tot rust en heeft-ie engelengeduld. Voor de zekerheid bereid ik hem er op voor dat de vangst misschien wel tegen kan vallen, maar dat lijkt hem niet veel te deren. Ik vind het prachtig en geniet van onze quality time samen,” vertelt Patrick trots. De dag begint grijs en de buienradar meldt dat er flink wat regen zal komen. “We gingen dus snel vissen”, zegt Boaz. Hij prikt een maiskorrel op de haak en werpt de dobber naar een  mooie plek. “Met het onderste hageltje precies op de bodem, zodat het aas goed stil ligt voor een grote vis.”

Nieuw PR

Al na een kwartier is het raak. De dobber schiet plotsklaps onder, waarna Boaz beheerst de haak zet. De sterke tegenstander geeft flink tegengas, maar belandt uiteindelijk in het net. Vader en zoon zien gelijk dat het een giebel is – en een flinke ook! Dit is een record voor Boaz, die dolgelukkig is met zijn nieuwe PR. De eerste vis van het jaar is binnen en daarna is Boaz niet meer te stoppen. “Hij wordt steeds vaardiger in alle handelingen en vist haast als een machine”, aldus Patrick. Vis nummer twee, drie en vier – allemaal mooie giebels – volgen al snel en er worden ook nog wat aanbeten gemist.

Karper als target

“Stiekem hoop ik eigenlijk op een karper. Weet je nog dat we hier vorig jaar een dikke spiegelkarper vingen, pap?” vraagt Boaz. Die vangst kan Patrick zich zeker nog herinneren, daar waren ze wel even zoet mee aangezien die vis behoorlijk groot en sterk was. Omdat het op een gegeven moment echt flink begint te regenen, pakken ze de boel vlug in. “Die karper bewaren we voor de volgende keer”, zegt Patrick tegen Boaz als ze onderweg naar huis zijn. “Hij heeft nu misschien al lekker van de maïs gesnoept, dus zo hebben we zijn  vertrouwen al ietsje gewonnen.”

Andere vangsten


Deze zeelt van 48 centimeter viel voor een zogenaamde wafter. Jonathan weet dat dit soort half zwevende aasjes echte ‘zeeltsnoepjes’ zijn en vist er dan ook graag mee op de doktersvis.


Marc Schreyenberg uit Doetinchem toont een prachtige spiegelkarper van 12,5 kilo. Geen ‘lensdrukker’, maar een foto die mooi het hele decor toont.


Op het profiel van Kees van den Broek zien we een foto van zijn zoon en dochter met een flinke winde. Broer en zus doen alles samen: inwerpen, drillen, scheppen en poseren – teamwork!

Wil jij net als bovenstaande vismaten ook in Hét VISblad komen? Registreer dan jouw vangsten via de gratis MijnVISmaat app.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.