Vis & water

MijnVISmaat foto van de maand: karper

1742
10 aug 2023

Sinds vorig jaar is Milan (12) helemaal verslingerd aan sportvissen. Samen met zijn vader brengt hij vele uren aan de waterkant door. Ook tijdens de Hemelvaartvakantie werd een lijntje uitgeworpen. In eerste instantie kregen ze geen beet, maar dankzij tips van een behulpzame karpervisser keerde het tij gelukkig.

Milan is vaak met de feederhengel te vinden aan visvijver ‘De Witte Bergen’ in Asten-Heusden. “Daar kan je goed leren vissen”, vertelt de jonge sportvisser die behalve op witvis ook weleens op snoek en baars vist. Schoolvakanties zijn de vismomenten bij uitstek en bieden tevens een kans om het eens verder van huis te zoeken. “Vorige zomer gingen de hengels bijvoorbeeld mee naar Friesland”, blikt hij terug. Afgelopen voorjaar was een boerderijcamping in het Utrechtse Kockengen de bestemming. “Dit plaatsje ligt vlakbij ‘De Zwaan’. Dat is een plasje waar mooie en grote karpers zwemmen, maar staat ook bekend als een moeilijk water.”

Helpende hand

De eerste middag kregen Milan en zijn vader geen beet, maar naast hen ving iemand anders een schubkar-per van zo’n twintig pond. “Ik hielp bij het scheppen van de vis en mocht hem zelfs even vasthouden. Bovendien kreeg ik daarna ook nog de nodige tips van deze man”, vertelt Milan. De behulpzame karpervisser liet een dieptekaart zien en wees hen op andere interessante stekken. “We visten op het diepste deel van het water. Aan de andere kant is het een stuk ondieper en daar zouden we meer kans maken, tipte hij ons.” Ondanks dat ze die sessie niets vingen, was het toch een leuke en leerzame middag.

Boilie-aardappel combi

“De volgende dag volgden we het advies van de tipgever op en kozen we voor de andere kant van het water”, zegt Milan. Aan zijn feederhengel viste hij met een boilie-aardappel combinatie als haakaas. “Met aardappel hebben we namelijk al de nodige karpers gevangen”, licht Milan toe. “Die snijd ik met een mesje bij tot het formaat van een boilie, voordat ik hem op de hair bevestig.” Enige tijd later kreeg hij een aanbeet die de hengeltop mooi krom trok. “Het bleek een schitterende spiegel te zijn van 60 centimeter en acht pond. Dit was niet de grootste karper die ik heb gevangen, maar zeker wel een van de mooiste”, besluit hij trots.

Andere vangsten


Net na de opening van het nieuwe roofvisseizoen fopte Anoeshka Mackaaij deze mooie snoek met een shad op een lichte jigkop.


Het was onlangs dubbel genieten voor Marc Goudswaard: bootvissen op een groot meer én deze apart gestippelde brasem vangen.


Het visplezier spat werkelijk van deze foto af. Hubert Hofman en zijn dochter Susanne moeten een onvergetelijke sessie hebben gehad.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.